AnnonceLuk annonce
Kalundborg skal måske dækkes af to lægehelikoptere

17-05-2018

I fremtiden bliver Kalundborg Kommune måske dækket af to lægehelikoptere. Arkivfoto: Jens Nielsen

Med udvidelsen fra tre til fire akutlægehelikoptere i hele Danmark skal helikopternes placeringer ændres, og det kan betyde en bedre dækning af Region Sjælland. En akutlægehelikopter i Assens har stor betydning for mange borgere i Region Sjælland, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

I øjeblikket dækkes hele Region Sjælland og Region Hovedstaden inklusiv Bornholm i udgangspunktet kun af den akutlægehelikopter, der er placeret i Ringsted. En flytning af akutlægehelikopteren fra Billund til Assens på Fyn vil styrke dækningen af især den vestlige del af Sjælland og Lolland, bl.a. Kalundborg og Slagelse kommuner. Derfor indgår Assens i Danske Regioners anbefaling til Sundheds- og Ældreministeriet om placeringen af de fire akutlægehelikoptere.

”Jeg håber, at Christiansborg lytter til anbefalingerne, da det vil give en bedre og mere robust dækning af regionens geografi i de situationer, hvor akutlægehelikopteren i Ringsted er på en anden mission. Det har stor betydning for borgerne i Region Sjælland, at der bliver en dobbeltdækning i vores region,” siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Akutlægehelikopterne skal omplaceres for i endnu højere grad at sikre den bedste dækning med hurtig avanceret akutlægehjælp i det meste af landet. Sådan lyder anbefalingerne fra Danske Regioner til Sundheds- og Ældreministeriet, der har bedt om et bud på placeringerne, efter antallet af akutlægehelikoptere næste år øges fra tre til fire.

Ny placering øger sikkerheden

De primære opgaver for akutlægehelikopteren er hurtig avanceret akutlægehjælp og transport af svært tilskadekomne patienter og syge patienter med visse medicinske tilstande for eksempel blodprop i hjertet eller hjernen. I 45 procent af missionerne i 2017 blev patienterne fløjet til Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og andre højt specialiserede sygehuse.

Fra Ringsted kan alle geografiske områder i Region Sjælland dækkes inden for 20 til 25 minutter. I 2017 blev helikopteren kaldt ud til 790 missioner i Region Sjælland, hvoraf 55 procent af dem var i den sydlige del af regionen og 20 procent i den nordlige del. I alt resulterede seks ud af ti missioner i, at patienten blev fløjet til et sygehus.

Fakta:

Danske Regioners anbefaling bygger på en anbefaling fra Styregruppen for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordningen. Danske Regioner ønsker, at helikopterbaserne fordeles således:

  • Ringsted
  • Herning (Flytter fra Skive)
  • Assens (Flytter fra Billund)
  • Jammerbugt (Den nye helikopterbase)


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0