AnnonceLuk annonce
Kalundborg-kulisser i prisbelønnet roman

23-01-2021

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Forfatteren Dy Plambeck holder af Kalundborg. Torsdag den 4. marts fortæller hun om sin roman ”Til min søster” – i Kalundborg.

Der er mange referencer til Kalundborg i Dy Plambecks nyeste roman ”Til min søster”, så mange, at et naturligt spørgsmål til forfatteren må være:

- Hvordan kommer Kalundborg ind som ramme om en del af handlingen?

Svaret kommer prompte fra Dy Plambeck, 40 år:

- Jeg har altid været glad for Kalundborg!

Forfatteren lærte som ganske ung byen at kende, da hun og en veninde plukkede jordbær på Samsø. På vej til og fra øen cyklede de rundt i Kalundborg, og de fandt området meget smukt – og lidt råt ikke mindst omkring Kalundborg Havn.

King’s Pub bliver nævnt, men Dy Plambeck kan faktisk ikke huske, om hun og veninden nogensinde kiggede indenfor på caféen. Romanens to hovedpersoner, søstrene Aya (jeg-fortælleren) og Andrea voksede op i et hus på Slagelsevej, og de gik på Kalundborg Gymnasium.

Torsdag den 4. marts fortæller Dy Plambeck om sin bog ”Til min søster”, og i den forbindelse vil hun spørge tilhørerne, om de kan genkende lokalsamfundet, sådan som hun har beskrevet det i romanen. Hun vil gerne i dialog med tilhørerne om deres oplevelse af hendes beskrivelser.

Dy Plambeck debuterede som forfatter i 2005 med digtsamlingen ”Buresø-fortællinger”. I 2004 blev hun uddannet forfatter fra Forfatterskolen.

Hendes seneste roman ”Til min søster” vandt Politikens Litteraturpris 2019.

Om vinderromanen har Politikens litteraturredaktør udtalt:

”Til min søster” er en barsk, men også rørende fortælling om moderne kvindeliv. Om smerter der er naturlige, og smerter der er påført gennem vold. Om kroppens utæmmelige lyster – og om hævn.

Dy Plambecks vinderroman fører med stor energi, dansk litteratur- og kvindekamp ind i en ny tid”.

Vejen til forfatterskabet

I dag bor Dy Plambeck midt ude i en skov i Nordsjælland sammen med sin nu seks-årige datter Ingrid, om vinteren en mørk men ifølge Dy også meget smuk skov.

Egentlig havde hun slet ingen planer om at blive forfatter. Hun regnede med, at hun ville studere psykologi eller antropologi – men det gik anderledes.

Omkring årtusindskiftet rejste hun i et par år rundt i verden, og det var i Israel, vejen til at blive forfatter blev banet. Berlingske havde udskrevet en konkurrence om et rejseessay ”Brev fra det blå”, Dy indsendte sit bud på et rejsebrev og vandt – til sin egen helt store overraskelse.

Præmien var en sum penge, som Dy omsatte til et ophold på Testrup Højskole. Her var hun med på skriveværkstedet, og på opfordring fra nogle af lærerne fortsatte hun på Forfatterhøjskolen. Det var her, hun startede med at skrive Buresø-fortællinger, der blev hendes debut, og hun har siden skrevet en række romaner.

Inspirationen til forfatterskabet kommer ifølge Dy Plambeck fra ”hvad jeg ser og hører, fra at være til stede i verden med øjne og ører åbne”.

Fødslen

Inspirationen til første del af ”Til min søster”, Barselshotellet 2015, kommer blandet andet fra Dy Plambecks egne erfaringer med at føde datteren Ingrid.

Hun har undret sig over, at beskrivelser af fødsler, der så radikalt ændrer både mødre og fædres liv, fylder så lidt i litteraturen. Man skal faktisk helt tilbage til Dea Trier Mørchs roman ”Vinterbørn” fra 1976 for at finde en roman, der beskæftiger sig med fødsler.

Det har Dy rådet bod på, og hun gør det fuldstændig usminket og skriver  detaljeret om bristet mellemkød, underlivsprolaps og overrevet endetarmsmuskel.

- Jo, det er meget tæt på, for sådan er at føde et barn. Det er ikke muligt at forstille sig. Det er smertefuldt, dyrisk og råt, helt ufiltreret, som Dy Plambeck siger.

Der er ikke megen romantisk over fødselsbeskrivelserne:

- Jeg er nok ikke den store romantiker, slår Dy fast.

Om ”Til min søster” siger Dy Plambeck:

- Der er ingen såkaldte pæne piger med i ”Til min søster”. Kvinderne i romanen drikker, har masser af sex, kører for hurtigt i sportsvogn og går på jagt. De rummer en stor styrke, livskraft og vildskab. De giver en fuckfinger til kernefamilien, for de vil leve livet på en anden måde og gider ikke skamme sig.

At give mennesker stemme

Ind i handlingen i ”Til min søster” er helt genialt vævet en kvindeskikkelse fra 1800-tallet. Det er Anne Michelsen, forfatteren J.P. Jacobsens ungdomskæreste, der menes at have givet forfatteren inspiration til romanen ”Fru Marie Grubbe” fra 1876. Dy Plambeck har studeret breve fra Anne Michelsen, der udviklede en sindssygdom, skizofreni, og endte sine dage indlagt på sindssygehospital. Hun levede 42 år indespærret på Sankt Hans Hospital.

I sin roman har Dy brugt ordrette citater fra J.P. Jacobsens breve og har med enkelte undtagelser ordret gengivet uddrag fra Anna Michelsens breve, digte og patientjournal

Til sidst mistede Anna sin stemme, hun blev frataget stemmen, og jeg-fortælleren i ”Til min søster” håber, at hun har givet Anne Michelsen stemme.

- Er det dit ønske gennem dit forfatterskab at give kvinder stemme?

- Der løber en rød tråd igennem mit forfatterskab, og den går ud på at give stemmer til nogle grupper, der har været gjort tavse. Jeg har også skrevet om mennesker i provinsen, typer man ikke hører så meget, siger forfatteren. I ”Til min søster” giver Dy Plambeck stemme blandt andet til kvinders fødsler og tiden derefter.

Selv blev Dy Plambeck opmærksom på Anne Michelsen, da hun skulle skrive noget om Marie Grubbe.

I skriveværkstedet

Lige nu er Dy Plambeck ikke i gang med at skrive en ny roman, men hun forbereder sig med at lave masser af research. En plan, hun havde, der indebar research i USA, satte Coronaen foreløbig en stopper for.

Når Dy arbejder, foregår det oppe på 1. salen i huset i skoven. Når hun har kørt sin datter i skole, laver hun en kop kaffe, og så sætter hun sig op i skrivekammeret - og arbejdet foregår i kaos, som hun selv udtrykker det.

Hun arbejder nemlig ikke struktureret som nogle forfattere, der laver skemaer over handlingen og personernes gøren og laden.

- Jeg har en masse notater i mine moleskine notesbøger i mine tasker, dem renskriver jeg, men jeg ved aldrig, hvor mine bøger ender, ler Dy Plambeck.

Kalundborg-citater

i ”Til min søster”

”Da vi var teenagere, gik vi om søndagen rundt i Kalundborg for at se, hvad der havde åbent. Det var ikke meget.”

”- hvor vi lå med ranglede teenagekroppe og læste i sengen eller skrev lister over steder, hvor vi gerne ville prøve at have sex. Dig: i svømmehallens omklædningsrum, ved Vollerup Skov og mellem bilerne, der stod på række, med et til-salg-skilt i ruden ved Arthurs autoværksted. Mig: i et af depotrummene på gymnasiet og i et supermarked”.

”Bartenderen på King’s Pub i Kalundborg var en kvinde, der manglede det yderste led af den venstre pegefinger. Man sagde i byen, at hendes ekskæreste John havde klippet leddet af med en beskærersaks.”

”Thorbjørns pølsevogn lå på pladsen foran stationen ved siden af telefonboksen, hvor vi ringede 0059 til Træfpunktet, og en liderlig fyr med luft i stemmen besvarede opkaldet.”

”Æggeuret på køkkenbordet ringede tyve minutter, før klokken ringede ind på gymnasiet. Vi gik arm i arm. Du var glad og fuld og smed blusen, selv om det var i begyndelsen af oktober og luften kold, og gik af sted i din lyse silkeundertrøje.”

Dy Plambeck

Dy Plambeck, født 1980, er uddannet på Forfatterskolen i 2004. Hun debuterede i 2005 med digtsamlingen Buresø-fortællinger. Siden er romanerne Texas’ Rose, Gudfar og Mikael udkommet i henholdsvis 2008, 2011 og 2014. I maj 2019 udkom Dy Plambecks seneste roman Til min søster. Hun har også skrevet børnebøger.

Dy Plambeck har modtaget flere priser for sit forfatterskab, bl.a. Klaus Rifbjergs debutantpris for lyrik, Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium, Jytte Borberg-prisen og Jeanne og Henri Nathansens mindelegat.

Med i forårskataloget

Interviewet med Dy Plambeck er med i Kalundborg Bibliotekers forårskatalog, der på grund af covid19-restriktioner ikke kunne præsenteres på bibliotekerne, der holder lukket for tiden.

I stedet blev forårskataloget præsenteret digitalt i går, fredag, kl. 10.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0