AnnonceLuk annonce
Kalundborg har vendt væksten fra minus til plus

25-06-2019

I Kalundborg er en negativ vækst i årene op til finanskrisen blevet udskiftet med en positiv vækst trods finanskrisens økonomiske konsekvenser.

Danmark har lagt de økonomiske nedgangstider, der fulgte i kølvandet på finanskrisen, bag sig, og i ni kommuner, har udviklingen været særlig imponerende, og blandt dem altså Kalundborg, viser en ny Momentum-analyse på baggrund af en særkørsel af BNP-udviklingen per indbygger opdelt på kommuneniveau. Det vil sige, at man måler, hvad der skabes på kommunens arbejdspladser, og holder det op imod det samlede antal indbyggere i kommunen.

Kalundborg Kommune er med en gennemsnitlig årlig vækst på 3,3 procent blandt de kommuner med højest vækst, til trods for at man rent faktisk havde en negativ vækst på 1,9 procent i årene 1999-2008. Samtidig ligger man med et BNP per indbygger på omkring 504.000 kroner på en samlet 10. plads i Danmark.

Et sådant højt BNP per indbygger og en udvikling i den størrelsesorden hænger ifølge borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm sammen med at have den rigtige type virksomheder, hvor højproduktive industrivirksomheder generer en stor BNP-effekt – samtidig med, at de selvfølgelig skal have succes.

”Vi har jo det største erhvervsområde på Sjælland uden for København. Det er der ikke ret mange, der ved, men det er stort og er vokset støt. Vi har flere globalt førende virksomheder. Novo Nordisk, Novozymes, Ørsted, Equinor, NOV Flexibles osv. Der er eksempelvis ikke så mange, der tænker over, at halvdelen af verdens insulin bliver produceret i Kalundborg, men det er det eneste sted i verden, hvor Novo producerer grundsubstansen, og de har jo halvdelen af markedet,” siger Martin Damm til Momentum.

Kommunens opgave i at understøtte virksomhedernes vækst handler ifølge Martin Damm om at understøtte deres muligheder bedst muligt. Det har ført til skabelsen af Kalundborg-modellen, hvor kommunen og virksomhederne meget bredt drøfter udfordringer lige fra rekruttering og sagsbehandling til uddannelse, samtidig med at man hjælper hinanden med at løse problemerne. Det har man eksempelvis gjort i forhold til rekruttering af medarbejdere, hvor en række virksomheder i 2015 efterspurgte 350 akademikere, men der var kun 18 tilknyttet jobcenteret.

"Der lavede vi aftaler med de fire store studiebyer og jobcentrene om at sende busser, der hentede dimittender og ledige, der kunne komme og se mulighederne i Kalundborg, ligesom vi tog på universiteternes jobcamps og viste mangfoldigheden af virksomheder, så de studerende kunne se, at der er mange forskellige virksomheder, og dermed mulighed for at skabe sig en karriere," siger Martin Damm til Momentum.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0