Kalundborg Station står nu ikke længere tom

Louise Kolbjørn får nøglerne til de nye lokaler på Kalundborg Station i hånden. 

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

SYMB forvandler Kalundborg Station til hele byens hus. De har nemlig netop overtaget egne lokaler på Kalundborg Station. Det betyder nye og bedre muligheder for at skabe endnu mere liv og aktivitet i Kalundborg og omegn.

Fredag den 18. januar fik SYMB overdraget nøglerne til sine egne lokaler af DSB. SYMB flytter ind på Kalundborg Station, hvor der tidligere var billetsalg og ventesal. Dermed får SYMB helt nye og bedre muligheder for at få flere med til at skabe endnu mere liv og aktivitet på stationen, andre steder i byen og i omegnen. 

Byens hus for alle

SYMBs hus skal være et borgerdrevet mødested for alle. Et sted hvor forskellige mennesker kan mødes, inspirere hinanden, sætte gang i nye initiativer, eller bare hygge sig sammen. SYMB er for børnefamilier, studerende, tilflyttere, unge, ældre, iværksættere, kort sagt alle der har lyst til at engagere sig i lokalsamfundet. Huset bliver fremadrettet stedet, hvor  ”Kend Vores Egn”-gruppe forbereder arrangementer, hvor eventgruppen og folkene bag SYMBs Folkekøkken mødes, og hvor Krea-gruppen kan få nyt liv.

”Vi er også blevet kontaktet af Vejle Kommune, der kommer forbi til en workshop i august, fordi de er nysgerrige på, hvordan de som kommune kan blive gode til at understøtte borgerdrevne, tværsektorielle og socialøkonomiske tiltag ala SYMB. Det er skønt, at vi nu kan invitere også eksterne parter ind i vores eget hus og de kan få lov at mærke stemningen samtidig med, at den viden, vi hele tiden udvikler i SYMB, kan inspirere andre,” siger sekretariatsleder, Louise Kolbjørn, der i øvrigt også er idémager og igangsætter bag hele SYMB idéen i Kalundborg.

Har kæmpet for eget sted

SYMB har i flere år arbejdet på at få sit eget sted i Kalundborg, og det er et stort skridt fremad, at det nu endelig er lykkes. Nu har SYMBs mange aktive og frivillige et sted at mødes, uden først at træffe aftaler ude i byen. Alle er velkomne til at kigge forbi og se, hvad SYMB er. 

”Selvom SYMB er blevet en registreret socialøkonomisk virksomhed og bl.a. indgår professionelle partnerskabsaftaler og deltager i forskningsprojekter, så er SYMB stadigvæk - og vil altid være - et samlingspunkt for frivillighed og lokalt engagement. Med etableringen af et ’byens hus’ kan vi skabe endnu bedre betingelser for vore mange idérige og dygtige frivillige, som i den grad skaber social værdi for borgere og virksomheder i Kalundborg Kommune,” siger Peter Joensen, formand i SYMB.

Samtidig vil SYMB dog holde fast i alle de gode kontakter til andre lokale aktører, fx Café Solsikken, hvor SYMB efterhånden har afholdt en del folkekøkkener, og det vil fortsætte. Ligesom SYMB også fremover vil være at finde rundt om i Kalundborg. Men lige nu er det altså SYMB nye lokaler, det gælder. I lejemålet indgår også adgang til køkken og toiletter. I alt kommer SYMB til at indtage godt 260 kvm. Lejemålet overtages som beset, og efter at have stået tomt i en årrække, er der en del, der skal gøres. Til at begynde med vil SYMB sætte lokalerne i stand, og indrette dem samt finde ud af, hvordan hverdagen skal organiseres med åbningstider, værtsskab, events og arrangementer. 

 ”Det er en stor dag, og vi kan nu for alvor udfolde SYMB-idéen og sammen skabe et nyt mødested for alle. Jeg håber, at mange vil være med til at bygge stedet og hverdagen op, og udvikle en inviterende og innovativ hverdagskultur, hvor vi skaber mange spændende ting sammen. Heldigvis har vi allerede over de sidste år set, hvad mennesker kan sammen - også uden egen matrikel. Men med eget hus bevæger SYMB sig op i en ny liga,” siger sekretariatsleder Louise Kolbjørn.

Om nogle måneder er alt klart til en festlig åbning, men indtil da - og selvfølgelig også efter indvielsen - er alle velkomne til at kigge indenfor.

SYMB bliver en del af DSBs projekt ”Nyt liv på stationerne”

DSB er meget glade for, at SYMB flytter ind på Kalundborg Station i de lokaler, der har stået tomme i flere år. Nu kan også denne stationsbygning komme til at spille en aktiv rolle i lokalsamfundet. Og tomme stationsbygninger er et udbredt fænomen i Danmark.

Som foreningsdrevet socialøkonomisk virksomhed bliver SYMB netop en af de nye aktører, der skaber liv i nedlagte stationsbygninger i Danmark. DSB står bag projektet ”Nyt liv på stationerne” og er involveret i andre tilsvarende initiativer i hele landet. Det gælder for eksempel på Hobro Station, hvor der drives en socialøkonomisk café, der beskæftiger borgere på kanten af arbejdsmarkedet. På Vordingborg Station driver de lokale uddannelser en Campus Café, et helt nyt mødested med plads til studenterhus, foreninger, nystartede enkeltmandsvirksomheder og byens unge.

DSB går altså målrettet efter at danne alliancer med aktører, der gør noget nyt for at skabe mere liv og aktivitet i lokalsamfundet, og dermed også mere tryghed omkring de mange tomme stationer.

Del