AnnonceLuk annonce
Kalundborg Kommune fejrer 10 år med Kulturpakker

08-03-2020

Her billede fra Tømmerup Friskole. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg Kommune har siden 2010 gået forrest, når det kommer til at integrere kulturen i folkeskolernes hverdag. Som en af bare tre kommuner i landet har Kalundborg ordningen Kulturpakker, der hvert år sikrer eleverne oplevelser med professionel dans, teater og musik. Rundt i kommunen gør skolerne status efter et årti med Kulturpakker, og svaret er entydigt: Kulturpakker er en gave, som har en kæmpe betydning for eleverne. 

Med over 300 kunstneriske arrangementer årligt sikrer ordningen Kulturpakker alle grundskoleelever i Kalundborg Kommune oplevelser med teater, dans og musik. Og for Lisbeth Thaulow, der er skoleleder på Firhøjskolen, er det efter et årti svært at forestille sig et skoleskema uden besøg af professionelle kunstnere.

”Kulturpakkerne er en kæmpe gave til det enkelte barn i Kalundborg Kommune. Det er en fantastisk politisk beslutning at satse på, at alle børn skal opleve og mærke kulturens mangfoldighed, og efter 10 år kan vi slet ikke forestille os et skoleliv uden,” siger Lisbeth Thaulow.

På Firhøjskolen fungerer Kulturpakke-oplevelserne både som et vigtigt supplement til skolens undervisning, men også som grundlæggende dannelse, som eleverne kan bruge i mange andre sammenhænge.

”Kultur kan ikke måles, men den kan føles. Det er gennem Kulturpakker, at alle børn får lov til at møde den professionelle kultur, der er med til at danne og udvide deres horisonter og verdensbilleder,” siger Lisbeth Thaulow.

”Her i kommunen lægger vi store og små kulturpakker i børnenes ”kulturelle rygsæk”. Vi gør det demokratisk og decentralt, på alle skoler over alt i kommunen, så alle børn er deltagere uanset geografi, familieforhold eller øjenfarve. Det vigtigste er, at de har blanke øjne og blussende kinder, når koncerten er forbi,” har, børnekulturkonsulent i Kalundborg Kommune, Søren Vind, tidligere udtalt. 

Kunsten giver håb og handlekraft

På Tømmerup Friskole gør forstander Jens Boldt også status efter et årti med Kulturpakker. For ham har Kulturpakke-oplevelserne haft en vigtig effekt hos skolens elever, der er blevet langt mere åbne og trygge ved anderledes oplevelser.

Ifølge forstanderen kan mødet med kunsten udfordre og provokere elevernes tankegang, deres evne til at reflektere og deres åbenhed i forhold til at tænke anderledes. Og det er noget, de kan bruge resten af livet.

”Der er brug for kreativitet, for refleksion, for åbenhed og for nysgerrighed for at kunne løse de kommende års udfordringer. Vi har brug for håb og handlekraft. Her er kunstens bidrag meget, meget vigtig,” siger Jens Boldt.

Og selvom han godt ved, at koncerter og teater- og danseforestillinger ikke redder hele verden, mener han dog ikke, at kunstens betydning kan undervurderes.

Kulturpakker er et samarbejde mellem de tre nationale kompetencecentre Dansehallerne, Teatercentrum og Levende Musik i Skolen. Kalundborg kommune har haft Kulturpakker på sine skoler siden 2010.

Forårssæsonen med Kulturpakker i Kalundborg Kommune byder på mere end 100 kunstneriske arrangementer med både dans, koncerter og teater i kommunens skoler.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0