AnnonceLuk annonce
Kalundborg Biblioteker er ikke ´kun´ bøger

15-09-2018

Biblioteksleder, Jette Mygind og faglig koordinator, Stine Veisegaard fra Kalundborg Biblioteker. Foto: Gitte Korsgaard. 

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I ”gamle” dage var biblioteker et sted, hvor man skulle være stille og alle sad med en bog eller en avis. Man kom der kun for at låne bøger eller musik, men Kalundborg Biblioteker er så meget mere end ”blot” et bibliotek i dag.

Der er ingen tvivl om, at bibliotekerne har udviklet sig med tiden, og Kalundborg Biblioteker er ingen undtagelse. Fra at være et sted, hvor man fortalte børnene, at de skulle være stille og kun kom, når man skulle låne bøger eller lign., er biblioteket nu blevet et sted, hvor man hænger ud – voksen som barn. De er i dag så meget mere end blot bøger.

Biblioteksleder, Jette Mygind, og Stine Veisegaard, faglig koordinator ved Kalundborg Biblioteker, er ikke i tvivl om, at meget har ændret sig, og at folk i dag bruger det fysiske rum i bibliotekerne meget mere i dag.

Der er ingen tvivl om, at man bruger bibliotekerne på en helt anden måde i dag. Både børn og voksne er blevet bedre til at bruge bibliotekerne. Vi har læsekredse, strikkeklub osv. her. Mange bruger stedet til at holde møde eller bare mødes om en fælles interesse. Åbent Bibliotek har selvfølgelig også gjort det meget lettere,”siger Jette Mygind, og bliver suppleret af Stine Veisegaard.

”Det fysiske rum spiller en stor rolle i dag. De har kaffe og kage med herned, og studerende er begyndt at bruge stedet som studieplads, præcis som man ser det i de større byer. Og netop, fordi det fysiske rum betyder meget mere i dag end for tyve år siden, skal vi indrette os anderledes. Derudover er vi jo i en overgangsperiode, hvor man både efterspørger det elektroniske og det fysiske materiale, og det skal der også tages hensyn til.”

Arrangementer også et hit

Kalundborg Biblioteker laver i samarbejde med projekt Liv i Forsamlingshusene forskellige arrangementer i forsamlingshusene rundt omkring i kommunen. biblioteket. 

”Idéen er, at decentralisere kulturtilbuddene, og derfor spreder vi dem ud i kommunen. Kalundborg Biblioteker har netop et stort opland, og det forsøger vi at tilgodese. Vi har også netop indgået et samarbejde med LOF, hvor vi støtter hinanden og samarbejder,” fortæller Jette Mygind.

Men ud over de mange populære arrangementer i forsamlingshusene rundt omkring i kommunen, arrangerer Kalundborg Biblioteker også busture, og holder klubaftener. 

”Vi har rigtig mange arrangementer ud af huset, og de fleste busture bliver meget hurtigt udsolgt. Derudover holder vi klubaftener, hvor vi spørger ind til, hvad folk gerne vil have fra os, og her spiller lokalsamfundene en stor rolle, da de alle byder ind med, hvad de kunne tænke sig,”fortæller Stine Veisegaard.

Frivillighed er en væsentlig faktor

Derudover er frivillighed altafgørende for arrangementerne, men også for dagen på bibliotekerne.

”Vi har så mange frivillige ude omkring i lokalsamfundene, og uden dem kunne meget ikke lade sig gøre. Fx holder en gruppe frivillige biblioteket i Eskebjerg åbent om lørdagen. De afholder også arrangementer, hvor de står for det hele selv. Det er en fantastisk gruppe, der virkelig brænder for det. Og I Svebølle er der mange af de ældre fra Aktivitetscentret, der laver teater og læser højt for børnene og meget mere. Det er fantastisk at se, hvordan de ældre og børnene har det sammen,” siger Stine Veisegaard.

Derudover er der frivillige der har dannet et højtlæsning korps. Det er primær pensionerede lærere, pædagoger og dagplejere, der gerne vil læse højt for børn rundt omkring på bibliotekerne.

Katalog bliver revet væk

Sidste år oplevede Kalundborg Biblioteker, at deres kataloger blev revet væk. Det samme er tilfældet i år, og det er de glade for. 

”Det betyder jo, at rigtig mange gerne vil vide, hvad der foregår, og gerne vil deltage i mange af de ting, som vi tilbyder. Vi er efterhånden mange i Biblioteksklubben, og det vidner jo om, at folk virkelig gerne vil det her,” siger Jette Mygind. 

Kreativitet for børn

Mens biblioteket stadig er et sted, hvor man kommer og låner bøger, er det også et sted, hvor børnene er kreative. 

”De kommer ned og er kreative – enten alene eller sammen med personale på biblioteket, hvis der er arrangementer, hvilket der fx er nogle lørdage, og i ferier. Vi har nogle meget kreative mennesker ansat, og det er en stor gevinst,” siger Jette Mygind, og Stine Veisegaard supplerer:

”Vi laver mange forskellige ting både med børn og voksne, og ordet bibliotek, henviser jo til et sted med bøger, men vi er vel mere et kulturcenter i dag. Dannelse behøver ikke at være det skrevne ord.”

Kunst er også blevet en del af Kalundborg Biblioteker. Flere lokale kunstnere udstiller deres værker på de forskellige biblioteker.

”Vi forsøger hele tiden at udvikle, og kunst er blevet en del af bibliotekerne i Kalundborg Kommune, ligesom rigtig mange andre ting er. Det glæder vi os over, og fortsætter, med hjælp fra alle de frivillige samt alle de søde mennesker, der bruger Kalundborg Biblioteker,” slutter Jette Mygind. 

De syv biblioteker i kommunen er:

  • Kalundborg 
  • Svebølle
  • Ubby
  • Gørlev
  • Høng
  • Eksbjerg
  • Sejerø

Åbent Bibliotek i Kalundborg: 17 - 22 i hverdagen og indtil kl. 20 i weekenden.

Hvis man vil være medlem af biblioteksklubben, kan man gå ind her www.kalundborgbib.dk/klub eller slå vejen forbi et af bibliotekerne, hvor de gerne hjælper. Det er helt gratis at være medlem. 

Tjek også www.kalundborglif.dk hvis du vil vide mere om projekt Liv i Forsamlingshusene.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0