Kalundborg – indbrudstyvenes mareridt

Indbrudstyvenes mareridt - Din Alarm - Nabohjælp. Foto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Målet er at gøre Kalundborg til indbrudstyvenes mareridt nr. 1 Sådan siger Jørgen Junge, der er tidligere politibetjent i Kalundborg, og har firmaet Din Alarm med to tidligere kollegaer. ’Din Alarm’ er en app, der bl.a. kan alarmere nabonetværket, og Kalundborg har allerede flere områder, hvor Din Alarm skiltene hænger dør om dør. Men udover ’Din Alarm’ ejer Jørgen Junge også Junges Alarmer, der netop arbejder sammen med Din Alarm - Nabohjælp.

En forudsætning for, at indbrudsdelen af Din Alarm - Nabohjælp virker, er, at man har en tyverialarm.

”Hele idéen er at gøre Kalundborg til indbrudstyvenes mareridt nr.1. Det skal være sådan, at når de ser Din Alarm skiltene, så ved de, at det ikke nytter at bryde ind pga. nabonetværket. Men man skal jo kunne konstatere, at der er indbrud uanset, hvor man er henne i verden, og det kræver en alarm. Det fungerer sådan, at alarmen i første omgang går til dem, der bor i hustanden. De får alarmen, og vurderer så, hvorvidt der er tale om et indbrud, og alarmen skal aktiveres til 100 personer i nabonetværket i en radius af to km., eller om det fx er datteren af huset, der har glemt at slå alarmen fra. Det er vigtigt at nævne, at der stort set ikke er falske alarmer i konceptet, fordi de mennesker der bor i huset, via kamera eller censorer ved døre og vinduer, kan vurdere, om alarmen skal gå videre til 100 mennesker i nærheden. Hvis man kan se, at der er indbrud, og man fx sidder på sit job langt væk, aktiverer man alarmen til nabonetværket, og inden for tre min. har 100 mennesker fået beskeden om indbruddet,” fortæller Jørgen Junge.

På nuværende tidspunkt er der ca. 2.000 hustande på Din Alarm i Danmark, hvoraf de 500 er i Kalundborg, 102 i Høng, 62 i Svebølle og 37 i Gørlev. De tal vil Jørgen Junge gerne have meget højere op.

”Det er vigtigt at nævne, at jeg ikke tjener penge på, at folk tilmelder sig Din Alarm - Nabohjælp. Det koster 300 kr. om året at være tilmeldt, og det betaler omkostningerne. Er man blot medlem af Din Alarm, men uden Nabohjælp-delen, er det gratis. Det betyder, at man kan få hjælp, hvis fx ens mand pludselig falder om af hjertestop. Ved at trykke på en knap på app’en på tlf., sender man automatisk ud til 100 mennesker i to km. radius, at man står i en nødsituation med et menneske med hjertestop. Der bliver automatisk lavet et Google Map kort, så alle kan finde dig via din tlf. Dvs. man kan nu koncentrere sig om at give førstehjælp, og derefter ankommer flere, der kan hjælpe, og nogen har taget en hjertestarter med,” fortæller Jørgen Junge og fortsætter:

”Men Nabohjælp-delen forudsætter som sagt, at man har alarm og helst med kamera. Man behøver ikke købe alarmsystem af mig, man kan selv have i forvejen, og blot tilmelde sig Din Alarm - Nabohjælp. Det er ingen konkurrence, det handler om at redde liv, og derfor er det vigtigt for mig, at folk bliver en del af nabonetværket. Og vores erfaring er, at folk har et meget afslappet forhold til Din Alarm, fordi den netop kun går til dem selv, og de selv kan se på kamera, hvorvidt der er tale om indbrud eller ej, inden de trykker på knappen, og 100 mennesker bliver alarmeret inden for tre min. Du får selv alarmen inden for tre sekunder. Skulle der komme en fejlalarm, skriver vi ud, men det er yderst sjældent.”

Ifølge Jørgen Junge fungerer Din Alarm - Nabohjælp i både små og store samfund. Koncepter er et mareridt for indbrudstyve, og der findes ikke noget, der minder om det her – endnu. Han fortæller endvidere, at ingen forventer, at man skal slås med indbrudstyve. Derimod forventer man, at man er opmærksom.

”Får du en alarm, kan du måske få øje på nummerpladen på bilen, tage et billede fra køkkenvinduet, lægge mærke til kendetegn ved tyven, hvilken vej han kørte osv., og nogen vil køre mod gerningsstedet, og er man pludselig syv mand, kan man blive og sørge for, at indbrudstyven ikke kommer derfra igen, før politiet ankommer. Din Alarm handler om at kommunikere til indbrudstyvene, at de skal holde sig væk,” siger han.

Hvis man i et område er mere end 25 pct., der er på Din Alarm, Nabohjælp, kan man få lov at sætte skilte op ved vejen, hvorpå der står, at området er med i Din Alarm - Nabohjælp. Derudover samarbejder Din Alarm og Junges Alarmer også med ’Sikkert Hjem’.

”Jeg har købt mange alarmer, og smidt mange væk. Ligeledes med kameraer. De er alle blevet testet, og nu sælger jeg det, jeg synes fungerer bedst,” siger Jørgen Junge.

Jørgen Junge og medudviklerne af Din Alarm tager gerne ud og fortæller om app’en Din Alarm, ligesom Jørgen Junge gerne kommer ud og taler alarmsystem med dig.

I øvrigt samarbejder begge virksomheder med Safety Group, der bl.a. sælger hjertestartere, som Jørgen Junge også meget gerne så, at flere grundejerforeninger, virksomheder m.m. investerede i.

Læs mere på  www.jungesalarmer.dk og  www.dinalarm.dk 

Del