AnnonceLuk annonce
Endnu en kåring af et evighedstræ

06-09-2016

Evighedstræ nr. 1 i Kalundborg Kommune.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk 

Danmarks Naturfredningsforening afslører kommunens niende Evighedstræ på Naturens Dag søndag d. 11. september. Træet, der er en flerstammet Bøg står på Statens arealer i Vindekilde på Røsnæs.

Bøgetræet er i modsætning til normale bøgetræer lavt og knudret, rager kun ganske lidt op over krattet. Fra en sokkel af rødder, der til dels er blottet pga. jorderosion, skyder træets hele 10 stammer i vejret. Flerstammede bøgetræer er dog ikke i sig selv sjældne. De mange stammer kan skyldes, at træet tidligt er blevet stævnet, dvs. skåret over ved roden, enten af mennesker eller af dyr, så det har skudt flere stammer, eller sjældnere, at det pga. lokalitetens hårde vindvilkår har skudt jordskud. Endelig kan det skyldes, at det slet ikke er ét træ, men er skudt frem fra en samling af bog, som en mus har samlet som forråd og aldrig fået spist, og resultatet er så blevet en flerstammet bøg. Hvad det end skyldes, så er det et smukt og særpræget træ, som Dansk Naturfredningsforening nu kårer som Evighedstræ.

Historiens vingesus

Det niende Evighedstræ ejes af Naturstyrelsen og der knytter sig en helt særlig skrøne til træet i Vindekilde. Træet er muligvis Røsnæs’ ældste træ, og sagnet fortæller, at det var det eneste træ på Røsnæs, der overlevede kong Valdemar Sejrs forbandelse i 1231! Træet påsættes emblem ved skovrider Jens Peter Simonsen, som også modtager diplomet. Der dokumenterer at den flerstammede Bøg nu er kåret som Evighedstræ. Deltagerne bydes slutteligt på 1-enkelt.

Natur uden alder – Naturens Dag 2016

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. På Naturens Dag inviterer Danmarks Naturfredningsforening derfor børn og deres familier ud i naturen. Det sker den anden søndag i september hvert år. Der er på Naturens Dag lagt et særligt fokus på, at få børnene med ud i naturen, for børn, der bruger naturen, er sunde og glade og vokser op som ansvarlige voksne, der benytter og beskytter naturen. Temaet i år er Natur uden alder. Natur uden alder passer perfekt både på deltagerne i Naturens Dag, hvor deltagerne spænder fra børn over forældre til bedsteforældre samt på den hundredårige flerstammede Bøg i Vindekilde, hvorfor netop lige denne dag er valgt til afsløringen af Evighedstræet. Vindekilde er både navnet på et område og en kilde. Både kilden og området har haft stor betydning for Røsnæs´ historie. Alle er velkomne.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0