AnnonceLuk annonce
Juletraditioner skal der til

14-12-2019

Juletraditioner er vigtige på Kalundborg Friskole. Her går Kagekoret Lucia. Foto: Rene Tholander.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk  

Julen har stor betydning for mange mennesker, og især hos børnene har julen en helt særlig betydning. Julen er magisk. Derfor bliver den også fejret på alle tænkelige måder i december på Kalundborg Friskole, og Jul i Stalden er noget helt specielt.

Når december står for døren, pynter folk op i husene og haverne, men også på byens skoler har julen en helt særlig betydning, og den bliver fejret i hele december. På Kalundborg Friskole er Jul i Stalden noget, alle glæder sig til. 

Den dag, i begyndelsen af december, er der nemlig stor koncert med skolens Kagekor i en af Lerchenborgs gamle staldbygninger. Der bliver gået Santa Lucia, og ’Årets Kagerulle’ gives til den bedste kage på kagebordet. Er man ikke i julestemning, når man kommer til Jul i Stalden, bliver man det. Det emmer af jul, og e gamle staldbygninger er som lavet til den slags arrangementer.

Men det hele begynder faktisk fredagen tættest på 1. december, hvor der er juleklippedag på Kalundborg Friskole. Klasselærerne arrangerer, og forældre og bedsteforældre kommer og hjælper med at pynte klasserne op. Ligesom alle klasserne dyster om at lave årets flotteste juledør.

Morgensang forvandles til julesalmer

Derudover er også den traditionelle morgensang på friskolen præget af den søde juletid. 

”Om mandagen i december er der adventskrans på klaveret. Vi synger to adventssange: Det første lys vi tænder og Være velkommen herrens år. Lyset slukkes, og vi får en lille julefortælling. Morgensang de øvrige dage står de forskellige lærere for, og der er en blanding af julesange og julesalmer,” fortæller skoleleder Rene Tholander, og fortsætter:

”Derudover synger flere af lærerne internationale julesange med 3. til 9. klasse, hvor der synges engelske, tyske og franske julesange. Vi har selvfølgelig også Lucia optog på Lucia dagen, og det er tradition, at der bliver skrevet navn i børnehaveklassens Luciakjoler, så man år efter år kan se, hvem der har haft kjolen.”

Jul, da mormor var barn

Men på Kalundborg Friskole handler det ikke blot om julen i dag, men også om, hvordan julen var for mange år tilbage.

”Vi har lavet et projekt, hvor 2. klasse har sendt et brev til deres bedsteforældre, hvor de beder bedsteforældrene om at skrive et brev til klassen og fortælle om jul i deres barndom, og disse breve taler klassen så om i løbet af december,” fortæller Rene Tholander.

På sidste skoledag inden juleferien går hele skolen i Kirke i Årby Kirke, hvor koret optræder med et par sange og juleevangeliet bliver læst op. Tilbage på skolen slutter man af med, at alle danser om juletræet, skolelederen læser en julehistorie, og ønsker alle en glædelig jul.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0