AnnonceLuk annonce
J.S. Møller roterer i sin grav.

01-06-2018

Læserbrev: J.S. Møller roterer i sin grav

Vestfløjen på Lindegården, Kalundborg Museum, er lukket helt frem til Riddersalen. Tidligere var det `kun´ den uopvarmede del af længen, hvor de udstillede genstande var blevet angrebet af skimmelsvamp, der ikke var adgang til. Men nu er museets hjerteblod, Røsnæsstuen og Dragtsamlingen også pakket ned. Hvad der skal ske med dem, står hen i det uvisse.

J.S. Møllers store kulturhistoriske interesse havde under hans lægebesøg på Røsnæs, fået øjnene op for en gammel bondekultur med dragter, broderier og inventar, der var ved at forsvinde. Det ville Møller have bevaret for eftertiden og udstillet på Lindegården. 

Ildsjælen Møller fik reddet Lindegården fra nedrivning og sat Lindegårdens Vænge, hvor Nationalmuseet havde fundet resterne af Esbern Snares borg – Ruinparken – på dagsordenen, så der ikke kunne bygges på stedet. Med stort engagement lykkedes det Møller, at få oprettet en museumsforening og stifte Kalundborg og Omegns Museum. I 1910 fik det tag over hovedet i Lindegården, og J.S. Møller blev dets første formand. En post han bestred med stor ildhu frem til 1934.

Og her står vi så, med et voldsomt amputeret museum, angrebet af skimmelsvamp, og travlt beskæftiget med at leve op til Slots- og Kulturstyrelsens opfordring om, at rydde op i massevis af genstande, der bare ligger og samler støv og er dyre at bevare. De fravalgte genstande skal destrueres.

Nu kan vi kun håbe at kommunen, der ejer den fredede bygning, har en plan for, hvad der fremadrettet skal ske med de samlinger kredslæge J.S. Møller opbyggede, og hvilken skæbne der venter den smukke kulturhistoriske bygning i Højbyen. 

Niels Plaschke, Journalist (dj)Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0