AnnonceLuk annonce
Ikke mange gratis hjertestartere til Kalundborg

01-05-2019

Foto: Hjerteforeningen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Søndag den 28. april blev dagen, hvor Danmark fik samlet ind til mere end 300 hjertestartere. I Kalundborg Kommune blev det dog kun til fire til trods for, at man mangler hjertestartere mange steder i kommunen, og ved at indsamle for Hjerteforeningen, kunne få en gratis hjertestarter.

Der var ikke tale om en traditionel indsamling, da tusindvis af danskere søndag gik på gaden med røde indsamlingshjerter. For Hjerteforeningen garanterede nemlig, at alle grupper, der gik 15 indsamlingsruter, får en hjertestarter med varmeskab på det sted, de har valgt. Men til trods for det flotte tilbud fra Hjerteforeningen, fik Kalundborg Kommune kun samlet ind til fire hjertestartere, hvoraf blot en enkelt er i Kalundborg bynemlig i Cecilieparken, hvor en hjertestarter, til en værdi af godt 21.000 kr. nu bliver sat op helt gratis.

Ifølge Hjerteforeningen var der, i Kalundborg Kommune, 10 grupper, der samlede ind til en gratis hjertestarter, heraf kom fire grupper i mål med over 15 ruter, og dermed også en gratis hjertestarter til det sted, hvor de har ønsket, at den skal sættes op. I Kalundborg By var der tre grupper, der samlede ind til en gratis hjertestarter, og heraf kom altså kun en gruppe i mål med de 15 ruter, der giver en gratis hjertestarter. Dvs. seks grupper kom ikke i mål, heraf nåede to grupper seks ruter, en gruppe havde to ruter, og en gruppe havde 1 rute. Endelig var der to grupper, der slet ikke gik nogle ruter.

”Flere grundejerforeninger nåede desværre ikke de 15 ruter, og får derfor ikke en gratis hjertestarter. Fx tog grundejerforeningen Fjordbakken seks ruter, Feriecenteret Ugerløse seks ruter, ligesom grundejerforeningen Svenstrup tog seks ruter, men de havde dog også god opbakning fra andre, der samlede ind på grundejerforeningens vegne i Storkøbenhavn, alligevel var det desværre ikke nok,” fortæller Lars Pedersen, der gik i Kalundborg, og fortsætter:

”Fjordbakken kæmpede ellers for at skaffe de sidste ni ruter til den gratis hjertestarter, vi havde også en, der samlede ind for os i Nostrup fx, men jeg savnede opbakning, så vi kunne have fået en gratis hjertestarter. Faktisk blev jeg kontaktet af en anden grundejerforening, der forespurgte, om de kunne få en gratis hjertestarter, selv om de ikke havde deltaget.

Men reglerne er jo klare: 15 ruter giver en gratis hjertestarter, og man får en lodseddel til lodtrækningen om de ekstra pr. rute man har gået, dvs. har man ingen ruter gået, får man heller ikke nogen lodsedler. Dvs. Fjordbakken har  fx seks lodder i lodtrækningen. Men der var mange, der gav et bidrag, da jeg samlede ind, og det er jeg glad for. Men faktisk mødte jeg flere på min rute, der gerne vil have en hjertestarter i deres grundejerforening, men de havde ikke tilmeldt sig indsamlingen i år. Jeg opfordrede selvfølgelig til, at de skulle følge med, hvis tilbuddet kommer igen fra Hjerteforeningen, ligesom at man, hvis man har brug for hjælp, skal bruge Din Alarm, som er en gratis app.”

På landsplan en succes

”Vi tør godt kalde Landsuddelingen 2019 en succes. Der har været stor tilslutning fra hele landet. Antallet af deltagere er steget fra ca. 5.500 i 2018 til forventet ca. 6.500 i år – det er flot i en tid, hvor det er stadigt vanskeligere af få frivillige til at samle ind. Desuden har vi oplevet fantastisk opbakning fra organisationer som Ældre Sagen, Spejderne, DGI, Loop Fitness og BL (Danmarks Almene Boliger). Vi har stået sammen om at skaffe hjertestartere og tryghed til lokalbefolkningen,” siger Anne Kaltoft, der er administrerende direktør i Hjerteforeningen.

Lodtrækning om hjertestartere

I de kommende måneder vil alle grupper, der har gået 15 indsamlingsruter, få besøg af en elektriker fra TS-gruppen, der som Hjerteforeningens samarbejdspartner vil montere de mange nye hjertestartere. Konkret betyder det, at der snart bliver sat flere end 300 hjertestartere op i Danmark.

Nogle grupper har dog samlet mere ind end, hvad en hjertestarter, varmeskab og opsætning koster, ligesom en del mennesker har gået for den gode sag uden at være tilknyttet en specifik gruppe. Det overskydende beløb går til at sætte hjertestartere op andre steder. I den forbindelse trækker Hjerteforeningen lod blandt de af Landsuddelingens deltagere, som ikke allerede har sikret sig en hjertestarter. Hver gået indsamlingsrute tæller som et lod, og på Hjerteforeningens Frivilligdag i Odense 11. maj bliver der uddelt minimum 15 hjertestartere.

Hjertestartere fra Hjerteforeningens Landsuddeling skal være offentligt tilgængelig døgnet rundt og registreres på TrygFondens ”hjertestarter.dk”.

Fakta om hjertestop og hjertestartere

  • 4.000 danskere bliver årligt ramt af hjertestop uden for hospital – det svarer til ca. 11 mennesker om dagen. Én overlever.
  • De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis de ikke får hjælp inden for 10 minutter.
  • Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 %.
  • Den mest effektive behandling af hjertestop opnås, når hjertemassage kombineres med brug af en hjertestarter.
  • Sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være op til 50-70 procent, hvis der bliver stødt med en hjertestarter inden for 3-5 minutter efter hjertestoppet.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0