AnnonceLuk annonce
IT-læk er ’Meget kritisabelt’

13-02-2018

Af Jens Nielsen

På grund af en menneskelig fejl kom Kalundborg Kommune til at lægge mere end 10.000 mapper med over 50.000 filer ud på en usikkret server, en fejl som blev opdaget midt i december måned. Nu har Datatilsynet behandlet den redegørelse som Kalundborg Kommune afleverede i januar om sagen, og Kalundborg Kommune får hård kritik.

”Datatilsynet finder at der er tale om en sag med skærpende omstændigheder. Datatilsynet finder derfor Kalundborg Kommunes manglende overholdelse af persondatalovens § 41, stk. 3, meget kritisabelt,” sådan skriver Datatilsynet på deres hjemmeside.

Ikke første gang

Datatilsynet har i to nyere sager, en i 2014 og en i 2012, fundet det beklageligt henholdsvist meget beklageligt, at Kalundborg Kommune i andre sager, ikke har påset overholdelsen af persondatalovens § 41, stk. 3, særligt er det i begge af disse lagt til grund, at overtrædelsen beror på kommunens manglende sikring af, at have fornødne og effektive organisatoriske foranstaltninger.

Kalundborg Kommune oplyste dengang til Datatilsynet at man arbejde på at undgå lignende fejl, og at kommunen havde udformet nye reviderede sikkerhedsregler for omgang med følsomme oplysninger.

Trods de gennemførte tiltag har Datatilsynet konstateret, at der endnu en gang inden for et kortere tidsrum, er offentliggjort fortrolige personoplysninger fra kommunens side, og derfor er dommen denne gang ’Meget kritisabelt.’

Sagen opstod, da en journalist fra Dagbladet Børsen gjorde Kalundborg Kommune opmærksom på, at han, i forbindelse med at han 14 dage tidligere var blevet tildelt adgang til en mappe på kommunens FTP-server, havde opdaget, at han også kunne bevæge sig rundt i andre mapper på serveren.

”Det er en klar fejl i vores håndtering af data, og det må ikke ske. Vi slukkede straks for serveren, der ikke har været tilgængelig siden Børsens henvendelse d. 12. December”, har kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen, tidligere sagt.

Læs også: Stort data-læk: Rapport er klar til Datatilsynet

 

Læs også: Tusindvis af fortrolige datafiler er lækketFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0