AnnonceLuk annonce
Hvor glad er du for at bo i Kalundborg?.

16-12-2018

Læserbrev:

Hvor glad er du egentligt for at bo, hvor du bor i Kalundborg?

Kalundborg er et skønt sted. Ingen tvivl der.  Lad os antage, at man bor et dejligt sted - i byen eller på landet, har et godt naboskab, og ellers er glad for at bo i Kalundborg. Lige indtil, at man opdager, at et biogasanlæg, en større vej, en ny havn eller en anden form for ændring i baghaven eller i nabolaget er under opsejling. Hvordan er det nu lige, at det er blevet besluttet, at det skal ligge lige der – i baghaven? Det sker såmænd, når vi borgere ikke er opmærksomme på, hvis kommunen fx laver om på lokalplanerne, sådan lige så stille.

Fæl lugt fra alle vindretninger

Der har for nylig været snak om, at der skulle opføres endnu et biogasanlæg, denne gang på den anden side af byen – nemlig i Brokkebjerg. Borgerne fandt ud af det, og gjorde politikere m.fl. opmærksomme på, hvor uheldigt det ville være af flere årsager. Man har nu droppet ansøgningen pga. lokalplanen, der nemlig betød, at ansøger skulle betale mange penge for at undersøge, om det var muligt at lave et biogasanlæg det pågældende sted. Men vi skal netop ikke hvile på laurbærrene, da jeg kan frygte, at en ny lokalplan for Brokkebjerg bliver godkendt på samme måde, som tilfældet er ved Asnæs (altså at det hele foregår i stilhed). Når lokalplanen først er godkendt, kan man opføre et biogasanlæg, og det vil jo helt sikkert være en stor gevinst for byen, at man kan risikere at der hænge en fæl lugt i luften, hvad enten vinden blæser den ene eller den anden vej – det skal da helt sikkert nok tiltrække tilflyttere, som man taler så meget om. Velkommen til byen, der altid lugter grimt. Det lyder ikke rigtig tiltrækkende, vel?

Biogasanlægget sneg sig ind i ly af mørket

Sagen om biogasanlægget ved Asnæsværket er et fint eksempel, og der kan hurtigt komme flere.

I efteråret 2015 havde naboerne i området det fint. Vi modtog indbydelser fra Statoil til den årlige Naboaften, hvor vi fik info om deres område og deres fremtid. I december 2015 er der ingen, der tænker på at sidde med næsen dybt begravet i Kalundborg Kommunes hjemmeside midt i al juleræset.  Men det skulle man have gjort, for kommunen var så smarte at lægge en lille notits om indkaldelse af idéer og forslag i forbindelse med en VVM undersøgelse omkring et biogasanlæg på deres hjemmeside.

Tiden går stille og roligt, foråret kommer, og det bliver den 5. april 2016. Kommunen ligger endnu en gang en lille notits op på hjemmesiden omkring høring af forslag til en ny lokalplan inkl. VVM og miljørapport. Den lille notits ligger på hjemmesiden indtil den 31. maj 2016. Tilsyneladende har der ikke været mange indsigelser til ”høring”, da kommunalbestyrelsen vedtager den nye lokalplan den 31. august 2016 - uden problemer. 

Der går et års tid, og pludselig i efteråret 2017 opdager man, at der sker noget i et område hvor der tidligere ingenting har været udover jordbunker. Vi beboere tænker ikke mere over det før, at det begynder at lugte kraftigt i perioder i det tidlige forår 2018, hvor der er opstart af anlægget. Den første ”officielle” oplysning, som vi beboere får om, at der er et biogasanlæg i vores baghave, er, at vi kan læse og se indvielsen i diverse medier den 18. juni 2018. Siden da har vi været plaget af en frygtelig stank, så snart vinden kommer fra Sydvest til Vest, hvilket dem må siges at være ret ofte på disse kanter. 

Ingen naboer har, på noget tidspunkt, hørt noget eller modtaget information om anlægget, før det kører og altså har voldsomme problemer i form af lugtgener, og nu er det for sent at reagere. Smart.

Vær opmærksom

Derfor kære borgere i Kalundborg Kommune. Vær opmærksomme på, hvordan lokalplanen i DIT område kan ændres på ganske kort tid uden, at du opdager det med mindre, du sidder med næsen i kommunens hjemmeside hele tiden, hvilket de færreste nok gør.

Med venlig hilsen, 

Lars Kaster Jørgensen, Lerchenborgvej 100, Kalundborg.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0