Hver eneste højresvingsulykke er én for meget

Husk cykelhjelmen blev eleverne undervist i. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det Lokale vognmandsfirma Johs. Rasmussen, Svebølle A/S lærer i denne uge Kalundborgs 6.klasser at færdes sikkert omkring lastbiler i trafikken.

En cyklist, eller hele 15 skolebørn, kan let gemme sig i lastbilers blinde vinkler. Det og meget mere sætter det lokale vognmandsfirma Johs. Rasmussen, Svebølle A/S fokus på, når de i denne uge besøger Kalundborg Kommunes 6.klasser. Mandag var den store lastbil forbi Rynkevangskolen.

Selv om den kæmpe lastbil har hele syv spejle, er der masser af blinde vinkler, og derfor kan det være svært at se cyklister fra chaufførens plads, derfor er rådet til eleverne også meget klart.

”Sørg for, som cyklist, at få øjenkontakt med chaufføren, har du øjenkontakt så har han også set dig. Derfor kom helt frem foran lastbilen, og vend dig om og kik på chaufføren, ellers bliv bag ved lastbilen”, fortæller Martin Engbjerg, masterdriver fra vognmandsfirmaet Johs. Rasmussen, i Svebølle.

Eleverne var alle oppe og sidde bag rattet for selv at danne sig et indtryk af, hvor svært det kan være at se cyklisterne.

”Hver eneste højresvingsulykke er én for meget, og vi vil gerne løfte vores del af ansvaret for at forebygge alle slags ulykker”, siger Lars Jensen.

Husk cykelhjelmen

Det er ikke kun vigtigt at blive set, det er også vigtigt med en cykelhjelm til at beskytte hovedet, hvis uheldet skulle være ude. Det blev demonstreret for eleverne med en vandmelon, som flækkede midt over uden cykelhjelm, mens den vandmelon som var med cykelhjelm holdt til at blive kastet mod asfalten.

”Og så er det ikke kun vigtigt ,at det er jer, som har hjelm på, husk også jeres forældre på, at de skal køre med cykelhjelm, for hvem skal ellers passe jer, når de er slået til en grøntsag i en eventuel ulykke”, sagde Martin Engbjerg.

Et kæmpe kødben blev lagt ind under lastbilens ene dæk, og efter den havde kørt over benet var det delt i to, blot for at fortælle eleverne, at det er alvor, hvis man bliver kørt over af en lastbil, hvor hvert hjul trykker 10 tons, hvis lastbilen er fuldt lastet.

Meget klogere på lastbiler og trafik var der sikkerhedsveste og kasketter til alle elever fra det lokale vognmandsfirma, der velvilligt har stillet lastbil og to chauffører til rådighed hele denne uge for at undervise eleverne i sikker trafik.

At det netop er 6. årgang, der får besøg, skyldes, at børnene i forvejen modtager cykelundervisning, og også tager en cyklistprøve i skolen i løbet af skoleåret.

Del