AnnonceLuk annonce
Hvem betaler rengøringen?.

05-07-2017

Læserbrev: Hvem betaler rengøringen?

Det borgerlige flertal i Kommunalbestyrelsen, Venstre, Radikale og Dansk Folkeparti, har netop vedtaget endnu en udlicitering af den kommunale rengøring. For fire år siden udbød man den kommunale rengøring første gang, og resultatet var beskæmmende.
ISS der overtog opgaven fyrede øjeblikkeligt en del af de kommunale medarbejdere og nedsatte arbejdstiden for de resterende, i en grad så de ikke kunne ernære sig ved arbejdet. I dag er kun knapt 10% af de oprindelige medarbejdere tilbage, resten har opgivet, er sygemeldt eller afskediget.
Kvaliteten af den udliciterede rengøring blev i månedsvis fulgt af kommunalbestyrelsen, indtil det borgerlige flertal havde fået nok og stoppede rapporterne. Også her var resultatet beskæmmende. Meget få af de kommunale enheder og institutioner var tilfredse med det private rengøringsniveau. De fleste oplevede en utilfredsstillende rengøring, og har af samme grund tilkøbt ekstra ydelser, ud af eget budget, for at opnå tilstrækkelig rengøring.
Og hvem skal så betale for besparelsen på rengøringen? Tilsyneladende mener det borgerlige flertal at vore kravlende småbørn i vuggestuerne, de legende børn i børnehaverne, eleverne i skolerne, de ældre på plejehjem, de handicappede på vores institutioner og andre der færdes i de kommunale bygninger, skal betale via en dagligdag med snavs og støv.
Medarbejderne på de kommunale enheder, skoler og institutioner, betaler prisen via et dårligere arbejdsmiljø og indeklima, og påtager sig ofte selv en del af den manglende rengøring.
Rengøringsmedarbejderne betaler dog den højeste pris. Det er dem der fysiske og psykisk betaler besparelserne. Hvor rengøringspersonalet tidligere arbejdede i normal tempo eller "takt 100" så skal de private medarbejdere arbejde i meget hurtigt tempo eller "takt 130". De skal altså udføre samme arbejde, i et 30% højere tempo, og på kortere tid. Det giver stress og det medfører fysiske skader som kolde skuldre, seneskedehindebetændelse og tennisalbuer. I værste tilfælde sygemeldinger og afgang fra arbejdsmarkedet.
Husk derfor at sige tak næste gang du møder en rengøringsmedarbejder fra ISS, for vedkommende betaler den højeste pris for det borgerlige flertals besparelser.

Jesper Hjelm Kristensen, Medlem af Kommunalbestyrelsen, EnhedslistenFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0