AnnonceLuk annonce
Hvad er der med de bioposer?

19-01-2021

Bioposerne til det grønne affald i Kalundborg Kommune er et omdiskuteret emne. Foto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I Kalundborg Kommune er der meget delte meninger om de små grønne bioposer, som man har valgt, at borgerne skal sortere deres bioaffald i. Rigtig mange er utilfredse med, at poserne går i stykker eller ikke kan åbnes, og netop de små grønne poser har været livligt diskuteret bl.a., når TV-Kalundborg har skrevet artikler, hvor bioposen er blevet nævnt.

Hos Ejendom & Affald ved Kalundborg Kommune er man klar over, at bioposerne er et varmt emne, da også de har fået klager og ved, at en del borgere er utilfredse med de små grønne bioposer, som alle borgere i kommunen får udleveret en gang om året, ligesom man gratis kan hente dem på Rådhuset m.m. Kommunen har også tidligere klaget over sendinger samt sendt flere retur, hvis der har været fejl i dem. Men der er flere overvejelser, der skal gøres, inden man skifter de meget omtalte poser.

”Vi er opmærksomme på problemet, og problematikken vil også indgå i overvejelserne, når der skal tages stilling til, om vi skal fortsætte med de samme bioposer. Vi er i en situation, hvor vi har en kontrakt, som vi selvfølgelig kører med, indtil den udløber. Det er en af årsagerne til, at der ikke sker noget lige nu. Den slags går i udbud, og det er klart, at laver vi en længere kontrakt, får vi også en bedre pris. Vi har en kontrakt, der udløber den 30. april 2022. Endvidere er det et stort arbejde, at lade det gå i udbud, og man skal være sikker på, at det er pengene værd, hvis det er, hvad man vælger at gøre, når kontrakten udløber,” fortæller Rune Frimann, teamleder Ejendom og Affald.

Rune Frimann fortæller, at man i afdelingen allerede har en dialog med politikerne, hvor man netop  lægger op til, at politikerne bruger Ejendom & Affalds erfaringer, når man skal vælge, om man vil forlænge kontrakten, eller om man vil lave et udbud, og dermed få mulighed for at få nogle andre poser til det grønne affald. 

”Man skal bare huske på, at det er et brugerbetalt område, dvs. det er os alle, der betaler, og ender det med en højere pris, er det borgerne der betaler. Men uanset, er det i sidst ende politikerne, der skal vurdere, om kontrakten skal forlænges, eller om vi skal lade det gå i udbud igen,” siger Rune Frimann.

Nye anlæg giver flere muligheder i dag

Rune Frimann gør ydermere opmærksom på, at der er mange flere muligheder i dag. Dengang, man besluttede sig for bioposerne, var mulighederne ikke så mange, da modtageanlæggene havde krav om bioposer for at modtage grønt affald. 

”Vi samarbejder med Argo, da det var modtagestationen, der vandt det udbud, og de kan i dag, med deres anlæg, frasortere poserne fra det grønne affald dvs., at vi i princippet kan vælge begge typer poser, altså poser, der er mindre nedbrydelige, hvilket vi ikke kunne dengang,” fortæller Rune Frimann, og fortsætter: ”Der sker hele tiden nye ting, også på det område. Men hvad er det så for en pose, vi vil have. Det skal vi jo også finde ud af. Nogle vælger en plastikpose, andre en biopose. Der findes masser af bioposer, der stadig indeholder en vis mængde plastik, så der er mange ting at tage højde for. Vi valgte jo bioposen her i sin tid, fordi den er lavet af genbrugsmaterialer, og på den måde er den mere miljøvenlig end mange andre poser til trods for, at den faktisk indeholder en lille mængde plastik,” slutter Rune Frimann.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0