Historier om Klintegården fra nær og fjern

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

TV-Kalundborg efterlyste i en artikel i efteråret 2020 oplysninger om Klintegården. Den efterlysning gav gode resultater.

Ved du noget om Klintegården?

Sådan lød overskriften på en artikel på TV-Kalundborg i oktober 2020.

Og mange vidste noget.

Forfatterne til den nye bog om Klintegården fortæller med begejstring, at det strømmede ind med henvendelser, og mange af kontakterne viste sig at være særdeles brugbare. Bogens tre forfattere er Asger Aulkjær, Lars Almblom og Ole Jerichow.

Henvendelserne kom fra vidt forskellige steder: Faxe Ladeplads, Herning og så langt borte fra som Provence i Sydfrankrig – og selvfølgelig fra lokalområdet, hvor mange enten selv havde haft tilknytning til Klintegården eller kendte nogen, der havde. Måske havde de boet der i en periode eller udført forskelligt arbejde der.

En af henvendelserne kom fra Merete Birch Petersen, der bor i Faxe Ladeplads. Hun kunne fortælle, at hun som 10-årig havde boet på Klintegården et år, da hendes forældre havde været ansat som butlerpar hos ejerne, ægteparret Carla og Erik Willer. Hun fortæller, at Erik var mere ligetil end den fornemme Carla. Når hun ikke var hjemme, kunne Erik godt finde på at spise med i køkkenet.

Smalfilm fra Klintegården

En anden henvendelse kom fra Claus Nimb, der bor i Provence i Sydfrankrig. Han er i gang med slægtsforskning og var i den forbindelse stødt på Gerda Dahl, hende der sammen med sin mand, kunstmaleren Poul Dahl, ejede Klintegården, før den blev købt af Carla og Erik Willer.

Claus Nimbs gudmor er Lone, datter af Gerda og Poul Dahl. Lone, der i dag er 95 år, har bidraget til bogen.

Som en ekstra bonus viste det sig, at Claus Nimb havde en smalfilm med et klip fra Klintegården i 1953.

Den har bogens forfattere fået lov til at se, og Lars Almblom og Ole Jerichow fortæller, at det var så sjovt at se nogle af de personer, de har skrevet om, i levende live.

Som Lars Almblom udtrykker det: - Ét er hvad man kan finde i arkiverne, for eksempel Rigsarkivet, det er fint og nyttigt, noget helt andet er at få nogle levende beretninger.

For ham har researchen til bogen om Klintegården været en kæmpe læringsproces, og han er blevet så bidt af den, at han har besluttet at granske videre i arkiver og kirkebøger nu med henblik på privat slægtsforskning.

Bogen om Klintegården er et kærlighedsbarn

Del