AnnonceLuk annonce
Hærværk og svineri i havneparken

11-06-2019

Rigtig mange borgere har taget godt imod Kalundborg Havnepark, hvilket Kalundborg Kommune er glade for, men det er et fælles ansvar at passe på havneparken, og det går ikke så godt for øjeblikket. Især unge mennsker har svært ved at finde ud af at opføre sig ordenligt og rydde op efter sig. Her et et uddrag af parken efter pinsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Havnepark er blevet taget godt imod, og rigtig mange borgere benytter dagligt havneparken, hvilket er hele idéen. At skabe en grøn og hyggelig oase inde i Kalundborg by. Men der er et ’men’. Et stort et af slagsen endda. For desværre bliver havneparken ikke passet ordentlig på, og det resulterer i en havnepark, der forfalder, fordi - især unge – mennesker ikke kan opføre sig ordentligt – rydde op efter sig og passe på tingene.

Et team i Kalundborg Kommune har tirsdag morgen haft møde vedr. Kalundborg Havnepark, da der er rigtig mange problemer med, især unge, mennesker, der ikke opfører sig ordentligt, når de benytter havneparken. Der bliver begået hærværk, der ligger affald alle vegne, og der er alt for meget støj, for blot at nævne de mest iøjnefaldende problemer. Senest har det i pinsen været meget slemt, og kommunen reagerer derfor på det.

”Område er ved at være færdigt, og alle er meget glade for den nye havnepark, men vi skal også passe på den, og det er der desværre en del, der har svært ved. Det er nok ikke kun unge mennesker, men vi kan konstatere, at hovedsagligt unge mennesker larmer og glemmer at rydde op efter sig dernede. Derudover kører de rundt på området på knallert og scooter, og der er blevet smadret toiletter og smidt glasskår over hele området, herunder blandt andet legepladsen, hvor børnene render rundt,” fortæller projektansvarlig, Cathrine Sinding fra Kalundborg Kommune. 

Et sørgeligt syn 

Søndag formiddag kom folk fra kommunen og Kino Den Blå Engel ned i havneparken, fordi de skulle gøre klar til filmarrangement for børn, men de blev mødt af et meget sørgeligt syn. Den første halvanden time blev brugt på at samme flasker, skrald, tamponer, bind, kondomer og utallige glasskår op. Derudover er havneparkens toiletvogn helt ødelagt efter weekendens strabadser. På det ene toilet er både håndvask og toilet smadret, og der var afføring smurt ud over det hele. Det har desværre den konsekvens, at der pt. kun er et toilet i havneparken. 

”Vi har nu flere gange set de samme unge mennesker holde fest i Havneparken, både i fredags og i lørdags. I fredags blev I utallige gange bedt om at rydde op efter jer selv, og det skete ikke,” skriver folkene bag Kalundborg havneparks Facebookside.

Ordensreglement en nødvendighed

Problemerne betyder, at der nu kommer ordenreglement op på skilte, ordensreglement for støj, affald, færdsel på scooter osv. Derudover vil der fremadrettet, i hvert fald i en periode, være rengøring hver dag på toiletterne dernede, hvor det tidligere har været 2-3 gange om ugen.

”Vi er ved at udarbejde bekendtgørelsen omkring støj, og derudover overvejer vi også videoovervågning. Vi skal også holde møde med alle aktørerne dernede om, hvad vi sammen kan gøre for, at vores alle sammens havnepark forbliver flot og et sted, hvor vi alle kan færdes,” siger Dennis Ravn, der er projektleder på Havneparken

Vi har alle et ansvar 

Udover aktørerne i havneparken, er Kalundborg Kommune også i dialog med både SSP og politiet, der også er klar over, at der er problemer i havneparken. SSP har for kort tid siden meldt ud, at de, netop i forbindelse med, at unge mange steder ikke kan opføre sig ordentlig i offentligt rum, har sendt skrivelse til byens uddannelsesinstitutioner, hvor de i den forbindelse håber på, at både lærere og forældre vil tage en snak med de unge om almindelig anstændig opførsel.

”Det er så dejligt, at området er blevet taget så godt imod, men vi er altså nødt til at passe på det. Vi har lige lavet et surt opslag på kommunens Facebookside, og det gider vi egentlig ikke, men vi er nødt til det. Alle er nødt til at tage ansvar, og vi opfordrer i den grad også forældre til unge mennesker om at tage en snak med dem om, hvordan man opfører sig i offentligt rum, hvor alle skal kunne være,” siger Cathrine Sinding.

Glasskår alle vegne

Kommunen er klar over, at det skal have sat flere skraldespande op, pt. er der fem skraldespande, men kommunen vil snarest sætte flere op. Derudover en glascontainer og en mulighed for at komme af med grillkul. Ligesom de altså overvejer videoovervågning af stedet.

”Der er alt for mange, der åbenbart ikke ved, hvordan man opfører sig ordentligt. Vi kan se, at der ligger ituslået glas og flyder på legepladsen, og det stikker op mellem terrassebrædderne. Nogle har hældt grillkul i håndvasken. Det er simpelthen ikke i orden, og er bare et spørgsmål om tid, før der er en, der kommer til skade," konstaterer Cathrine Sinding.

Tæt på en ulykke

Havneparken er lavet for alle borgere, og derfor må alle også tage et ansvar, herunder forældrene til de unge, der har glemt, at man rydder op efter sig, og ellers opfører sig ordentligt, især på et område, hvor alle skal have lov at være.

”Forleden var det meget tæt på en ulykke i havneparken, fordi flere unge mennesker ikke forstår, at man ikke kører rundt på sin knallert eller scooter i parken. Det var meget tæt på, at en blev kørt ned af en ung mand, der kom kørende meget stærkt på sin scooter gennem parken. Det er simpelthen ikke i orden, og vi er nødt til at opføre os ordentligt, og ligeledes at give besked til vores unge mennesker om, at de også skal tage et ansvar for at passe godt på noget, som kommer os alle til gavn, når vi passer på det,” siger Cathrine Sinding.

Regler for arrangementer gælder for alle

Kalundborg Havnepark er netop lavet, så alle borgere frit kan ansøge om at lave arrangement i havneparken, men der er naturligvis nogle regler, der skal overholdes, og det glemmer de unge mennesker også.

”Skal man holde noget dernede, er der regler, og laver man en begivenhed på fx Facebook, så er man arrangør med det ansvar, der nu engang hører med. Derudover ansøger man både politi og kommune, før man kan invitere til et arrangement, og det gælder alle uanset, hvilke slags arrangement, man tænker at holde. Alle skal kunne være i parken, og derfor skal ethvert arrangement ske under hensyntagen til, at andre skal være der også,” siger eventkoordinator, Julie Cebula fra Kalundborg Kommune. 


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0