Har lært at tackle angst og depression
Fra venstre, Merete Mørch, sundhedskoordinator i Kalundborg Kommune, sammen med instruktørerne Cecilie Amdi Nielsen og Bob Arup. Foto: Jens Nielsen
Af Jens Nielsen
Kalundborg kommune tilbød i februar et kursus, der skal hjælpe borgere med at tackle angst og depression. Interessen har været stor og for Maja Frantzen, Kalundborg har det været givende at møde andre med samme diagnose.
Mange mennesker rammes af symptomer på angst og/eller depression, og kan have svært ved at få hverdagen til at fungere. Det kan være følelsen af, at de ikke kan tage hånd om de situationer, der opstå. Derfor inviterede Kalundborg Kommune til et kursusforløb over syv gange, hvor deltagerne har fået konkrete redskaber, der kan give dem en større psykisk frihed, og kurset har tilbudt et frirum med mulighed for at dele tanker og erfaringer med andre i en tilsvarende situation.
Interessen for kursusforløbet har været noget større end man havde turde håbe på.
”Vi blev simpelthen kimet ned, så vi har måtte oprette ventelister til nye hold, det kom faktisk lidt bag på os, vi viste godt at behovet var der, men det er jo dejligt at når vi laver et tilbud så bliver det taget så godt imod,” fortæller Merete Mørch, sundhedskoordinator i Kalundborg Kommune.
Et tabuemne
En af de 15 deltagere fra det første kursusforløb er Maja Frantzen, Kalundborg. Maje har haft diagnosen angst og depression så længe tilbage hun kan huske.
”Piller, piller piller. Jeg har altid fået piller, men aldrig redskaber til at takle angsten. Jeg havde brug for nogle redskaber til at kan leve med min angst, og det har jeg fået her. Det er jo et tabuemne at snakke om angst, så det har været dejligt at møde andre med angst, det har været en stor hjælp, faktisk har jeg aldrig før mødt andre med angst,” fortæller Maja Frantzen, efter at den sidste kursus dag var slut i denne uge.
Instruktører med erfaring
Kurset ledes af to frivillige instruktører, som har gennemført en systematisk uddannelse og er certificerede til at lede kurset af Komiteen for Sundhedsoplysning. Den ene er Bob Arup. Han kender selv til angst og depression, men har gennem aktiv selvhjælp fået en god hverdag igen.
Cecilie Amdi Nielsen, som er pårørende, er den anden af instruktørerne.
”Det kurset får ros for er, at de bygger på ligemands princippet, det er rollemodeller der er instruktører på kurset, der selv kender lidt til det, og på den måde er man ligeværdig, det har virkeligt været en succes og vi påtænker også at oprette en ungegruppe for dem under 18 år” siger Merete Mørch.