AnnonceLuk annonce
Har bad og toilet med når der rykkes ud til brand

26-06-2021

Vestsjællands Brandvæsen har indkøbt to sanitetstrailere med bad og toilet til forbedring af arbejdsmiljøet for brandmændene. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Vestsjællands Brandvæsen har indkøbt to såkaldte sanitetstrailere med bad og toilet, som skal anvendes ved store indsatser, så brandfolkene har mulighed for både at komme på toilettet og tage et bad og få rent tøj på inden de kører hjem.

Risikoen er ikke overstået, når branden er slukket. Forskning viser, at sod giver brandmanden en øget mængde tjærestoffer på huden og i urinen efter brandslukning, derfor er det vigtigt, at brandmænd tager bad, så snart branden er slukket, oplyser Arbejdstilsynet.

Hos Vestsjællands Brandvæsen, som dækker Kalundborg, Odsherred og Holbæk kommuner, er der gjort rigtigt meget ved arbejdsmiljøet de seneste år, bl.a. er der lige indkøbt to sanitetstrailere, den ene står i Kalundborg den anden i Vig, som kan indsættes ved store brande.

Vognene er indrettet således at brandmanden går ind i den ene ende, kan gå på toilettet eller tage sin våde og beskidte branddragt af og gå i bad. Fra brusekabinen går man så ind i et nyt rum hvor der er tørt tøj, og brandmanden kan forlade sanitetsvognen i den anden ende af hvor han kom ind, ren og nyvasket.

”Førhen var det jo sådan, at jo mere beskidt man var jo mere sejt var det, og branddragten skulle helst selv kunne stå,” fortæller Morten Hansen, der er områdeleder for Uddannelse og Kompetenceudvikling hos Vestsjællands Brandvæsen.

”Brandmændene har mulighed for at tage bad på stationen, men med de nye sanitetsvogne kan det foregå direkte på skadestedet så de ikke sidder i brandbilen hjem i beskidte branddragter, men der er ingen tvivl om, at det vil kræve en holdningsændring hos brandmændene til nye tider med mere arbejdsmiljø, 16 af brandmændene på stationen i Kalundborg har været her mere end 25 år,” supplerer Jan Malev, områdeleder for Operativ Afdeling.

De to nye sanitetsvogne skal betjenes af det Frivillige Beredskab i Vestsjællands Brandvæsen og sættes i drift til august efter oplæring af mandskabet.

Ny øvelsestræner

Vestsjællands Brandvæsen har også investeret i en øvelsestrailer som skal bruges til undervisningsbrug. Den indeholder vogne med brandslukningsudstyr som er lige til at række ud og undervise i overfladebrand, brand i en gryde og skraldespand og der er et eksplosionsbur så man kan demonstrere hvad der sker når en dåse eller flaske under tryk eksploderer.

Endvidere er der indkøbt en række nye dukker til brug for undervisning i livredende førstehjælp, kurser som Vestsjællands Brandvæsen udbyder.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0