AnnonceLuk annonce
Han var Kalundborgs bykonge i næsten 25 år

06-02-2021

Af journalist Sonja Husted Rasmussen, Foto: Henry Frederiksen, Kalundborg

Hvem var han, Jørgen Hagemann-Petersen, der ”regerede” Kalundborg Kommune fra 1954-1978?

Hvem var den mand, der var Kalundborgs borgmester fra 1954-1978?

Det spørgsmål vil TV-Kalundborg forsøge at besvare i en række artikler. Den første bringes i dag.

De næste kan læses i den kommende tid.

Den første artikel handler om Jørgen Hagemann-Petersens baggrund og fortæller om opvæksten, uddannelsen, den spirende interesse for politik og om hans interesse for at bruge sine evner og skaffe sig indflydelse, ikke mindst på den by og egn, som han elskede så højt: Kalundborg-egnen.

Jørgen Christian Hagemann Petersen (bindestregen kom først til i 1950) blev født i 1908 i Tømmerup, hvor hans far var smedemester.

Da Jørgen Hagemann-Petersen (herefter forkortet til J.H.P.) var 10 år, flyttede familien til Kalundborg.

Hans far blev ansat som smedesvend på Kalundborg Skibsværft og købte ejendommen Torvet 12, Gyths Gård, forfatteren og nobelpristageren Sigrid Undsets fødehjem.

Da skibsværftet krakkede i 1921, blev faderen maskinhandler.

Efter realeksamen kom J.H.P.  i mæglerlære hos den lokale skibsmægler Omøe, hvor han supplerede uddannelsen med studieophold i Hamborg.

24 år og selvstændig grosserer

I en alder af kun 24 år etablerede J.H.P. sig som selvstændig grosserer i Kalundborg med olieprodukter som speciale.

To år senere giftede han sig med proprietærdatteren Else, og de flyttede ind i en lejlighed i Ny Petersminde på hjørnet af Slagelsevej og Holbækvej. Her blev familien forøget med tre døtre.

Senere flyttede familien til eget hus på Møllebakken 34.

Efter befrielsen fra den tyske besættelse i 1945 kom der for alvor gang i J.H.P. s virksomhed, der forhandlede Gulfs produkter, og virksomheden blev senere også storleverandør af oliefyr til de nordvestsjællandske husstande.

Den politiske karriere

Allerede i læretiden var J.H.P. politisk aktiv, og som 18-årig blev han formand for Konservativ Ungdoms lokalafdeling i Kalundborg. I 1948 blev han formand for Konservativ Kredsforening Kalundborg-Samsø.

I 1950 blev J.H.P. valgt ind i Kalundborg Byråd, hvor han straks blev 2. viceborgmester og medlem af økonomiudvalget.

Ved byrådsvalget 1954 stoppede Peter Hansen som borgmester efter 33 års ubrudt socialdemokratisk styre i Kalundborg.

Det lykkedes J.H.P. at samle de borgerlige partier i en borgerlig fællesliste, der vandt byrådsvalget, en sejr som Kalundborg Folkeblad kaldte ”overraskende”, og han kunne nu sætte sig til rette i borgmesterstolen, hvor han blev siddende de følgende 24 år.

Populær borgmester

J.H.P. fik opbygget en stor popularitet, der kulminerede ved byrådsvalget i 1962. Her fik han personligt 37,9 pct. af stemmerne, og den borgerlige fællesliste fik i alt 68,3 pct.

At han ikke kom sovende til sin popularitet og sine resultater vidner mere end 150 bestyrelsesposter om.

Blandt disse kan nævnes så forskellige bestyrelser som Købstadsforeningen, Statens Kunstfond, Kommunernes EDB-central, Havnelovskommissionen, Havnesammenslutningen, Grosserer-Societetets repræsentantskab og Provinshandelskammeret.

Lokalt var han bl.a. formand for Kalundborg Handelsstandsforening 1951-70 – og så fik han også lige tid til at være norsk konsul.

Kalundborgs forvandling

Den følgende artikel om J.H.P. vil handle om Kalundborgs forvandling fra slumrende provinsby til moderne industriby. 1960’erne var en tid, der passede til en mand af J.H.P.s kaliber med en kolossal erhvervsudvikling, der buldrede frem.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0