AnnonceLuk annonce
Han skaber ren luft

17-03-2017

Bjarne Jensens maskine fra Airtechnologies, designet til brandbiler/stationer, der renser luften. 

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I dag er der rigtig meget fokus på indemiljø, forurening af luft osv. Det har Bjarne Jensen fra Kalundborg handlet på, og i de sidste seks år har han beskæftiget sig med luftrensning. Han er nu ved at få danskerne til at åbne øjnene for den nye teknologi. 

For seks år siden mødte Bjarne Jensen, der er fra Kalundborg og har sit firma i byen, nogle mennesker, der fik det hele sat i gang. Han havde beskæftiget sig lidt med luftrensning tidligere, og han kunne se idéen med det samme, netop fordi indeklimaet i huse i dag er for dårligt mange steder, og der kommer et stigende behov for den slags teknologier. Derfor startede han Airmanager Technologies, der sælger luftrensningsmaskiner til både virksomheder og private. 

”Der er megen fokus på luftforurening i dag, men den teknologi der fandtes på markedet var baseret på filtrering – det vil sige en passiv procesDe maskiner, vi markedsfører er baseret på en aktiv proces – CCFT, samt et filter. Faktisk begyndte det hele med, at David Hallam, der har patent, havde en bedstemor, der fik meget medicin, fordi hun var syg. Ældre mennesker, der får meget medicin kan lugte, og det ville have ikke have. Han konstruerede derfor en maskine, der fjernede lugten ved at rense luften omkring hende. Senere blev den købt i store mængde, fordi den også kunne fjerne røglugt på pubberne i England, hvor David Hallam er fra. Det blev dog senere forbudt at ryge på pubberne, ligesom herhjemme, og derfor kiggede man videre efter, hvad kan kunne bruge teknologien til. Man begyndte bl.a. at udvikle til flyv, og der blev lavet en stor undersøgelse omkring skimmelsvampe, støv osv," fortæller Bjarne Jensen.

Undersøgelser viser, at Airmanager Technologies maskiner kan fjerne skimmelsvampe, og partikler i luften, såsom vira, husstøvmider mm. De kan sættes op i huse, brandbiler, ambulancer, industribygninger, fly, offentlige institutioner osv.

”Vi sidder altså med nogle maskiner, der kan forbedre indeklimaet væsentligt, men vi er bare endnu ikke slået ordentlig igennem i Danmark. Her er en meget konservativ indstilling til den slags. Ventilationsbranchen kan jo se, at de kommer til at tabe markedsandele,” siger Bjarne Jensen.

Skolerne er et ’godt’ eksempel

Danske skoler har i mange år været i vælten netop pga. dårligt indeklima, hvilket netop har og dårlig indflydelse på børnenes indlæring og velvære.

”Man installerer rask væk store driftsanlæg, der koster mange penge. Men det er ikke nødvendigt, og det er ikke den bedste løsning. Nørre Jernløse Skole havde fx en barak med tre klasseværelser i. De begyndte at lugte, og vi satte enheder op i klaseværelset og i gangen en fredag, mandag var lugten væk,” siger Bjarne Jensen.

Brandstationer

I København har Bjarne Jensen solgt enheder til to brandstationer, hvor maskinerne hænger i omklædningsrummet i forbindelse med brandmændenes tøj, der afgiver farlige dampe.

”De burde jo hænge i alle omklædningsrum på alle brandstationer i landet, men jeg tror på, at det kommer, men det tager tid. Jeg er dog fortrøstningsfuld, da jeg jævnligt får henvendelser fra forskellige steder - også udlandet. Der er meget fokus på miljø og indeklima i dag, og derfor tror jeg også på, at folk kan se det snart. Maskinerne kan jo netop bruges til dårligt indeklima alle vegne, hvor der er skimmelsvamp og husstøvmider, eller smittefare i fx en ambulance og et fly og giftige dampe i fx brandbiler," siger Bjarne Jensen.

Undgå prop i vin

Et helt andet sted, hvor CCFT teknologi også kan bruges, er på vingårdene rundt omkring i verden.  En vinproducent kan spare milliarder ved at forbedre indeklimaet i vinkældre. Det viser resultaterne af et internationalt forskningsprojekt. Hvert år ødelægges 13 pct. af den europæiske vinproduktion af den grimme, mugne propsmag. Det svarer til, at en omsætning på ca. en mia. euro går tabt. Årsagen er ofte det kemiske stof haloanisol. Men også det kan Airmanager Technoliges luftrensningsmaskiner afværge.

I august 2016 blev en videnskabelig rapport, skrevet af professor Lei Fang, DTU i Lyngby, offentliggjort. Den videnskabelige rapport er skrevet på baggrund af et 3-årigt EUROSTARS projekt, som Airmanager Technologies har deltaget i. Projektet havde til formål at hjælpe de Europæiske vinbønder med at reducere et tab på 13% af deres rødvins produktion. Tabet kommer fordi rødvinen smager af prop ”våd hund” og det skyldes et stof der hedder TCA – Trichloranisol. Projektet afdækkede, at årsagen skyldes skimmelsvampesporer. Efterfølgende har DTU skrevet en artikel i deres magasin Dynamo. Dette resultat kan direkte overføres til andre steder, hvor der forekommer skimmelsvampe.

”Vores patenterede teknologi ’knækker’ molekylerne i den luft, der blæses gennem enheden, ned til de oprindelige dele. Den består af en transformer og en kerne. Kernen udsender hvert millisekund millioner af elektroner, der bryder bindingerne i molekylekæderne. Derved kan man fjerne levende organismer som svampesporer og husstøvmider. Disse elimineres helt på samme måde som en molekylekæde,” siger Bjarne Jensen.

Teknologien er relativt billig i drift. Den kan håndtere store mængder af luftgennemstrømning, og har et minimalt trykfald på 25 pascal over filteret. Det betyder, at der ikke bruges ret meget energi på at få luften igennem enheden.

”En af partnerne i projektet var det slovenske landbrugsforskningsinstitut. De skabte kontakt til en af landets vinbønder, og jeg pakkede bilen med testudstyr og luftrensningsenheder, og tog sammen med Lei Fang ud for at lade teknologien stå sin prøve i det virkelige liv. Og testen var en succes. Vi påviste, at sporene blev fjernet med vores teknologi,” fortæller Bjarne Jensen. Efter at artiklen er blevet offentliggjort har Airmanager Technologies fået henvendelser fra en Italiensk vingård, og senest fra et stort fransk vinhus, der producerer 100 mio. liter vin årligt.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0