AnnonceLuk annonce
Han maler ansigter

08-05-2021

Kjeld Nielsen er portrætmaler og har gennem tiden malet en hel del mennesker, især i Kalundborg. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kjeld Nielsen fra Kalundborg maler portrætmalerier, og han er dygtig til det. Faktisk har han holdt af at male hele sit liv, men har alligevel haft lagt håndværket til side i mange år. Men da han, som 62-årig, blev pensioneret, genopstod interessen for at tegne og male - især portrætmalerierne, og han har gjort det lige siden.

Kjeld Nielsen kom som 15-årig i lære som kunsthåndværker, og tog i læretiden - om aftenen - både realeksamen og studentereksamen. Kunsthåndværket blev i en tid lagt til side, og Kjeld blev i stedet uddannet maskinmester og lærer og har i mange år også arbejdet som elektronikmekaniker på Asnæsværket. Interessen for at male blomstrede imidlertid op, da Kjeld Nielsen gik på pension for snart 16 år siden. An begyndte at tage timer hos en portrætmaler i København, og fik genskabt og udviklet sin teknik for primært portrætmalerier.

Blev portrætmaler sent i livet

”Jeg var vel det, man kalder, ikke ret motiveret i skolen, og jeg gik derfor også tidligt ud af den. Jeg har altid godt kunne lide at tegne og male, og jeg interesserede mig meget for teknik, men havde jo ikke eksamen til at blive radiotekniker, som ønsket var, så jeg gik i lære på Kunsthåndværkerskolen i København. Jeg fandt efterfølgende penge til at tage kurser, så jeg fik taget realeksamen, mens jeg var i lære på en bestikfabrik, og derefter tog jeg også en studentereksamen. Jeg blev grebet af at læse, blev pludselig meget motiveret og kunne finde ud af det,” fortæller Kjeld Nielsen.

Kjeld Nielsen møder sin nuværende hustru, Bodil, og de begynder begge at læse til lærer på seminariet. De rejste herefter til Grønland, hvor de begge arbejdede som lærere. De fik også deres første søn på Grønland. I 1979 rejste de tilbage til Danmark, og blev enige om, at de ville til en havneby. De er begge fra København, men blev nu kalundborgensere. Her arbejde de som lærere i mange år, på både den tidligere Ulshøjskolen samt Nyrupskolen. 

”Jeg søgte senere på Asnæsværket, som elektronikmekaniker, men holdte op og søgte på maskinmesteruddannelsen. Jeg tog lidt ud at sejle, men kom hurtigt tilbage og fik job på  Amagerværket i København. Men da muligheden bød sig, og jeg kunne vende tilbage til Asnæsværket, gjorde jeg det. Jeg blev imidlertid afskediget, som et led i nedskæringer, da jeg var 62 år, og gik på pension - og så begyndte jeg at male,” fortæller Kjeld Nielsen.

Maler helst folk, jeg kan lide

Kjeld Nielsen har malet både landskaber, portrætter og meget andet, men kærligheden faldt på portrætmalerierne, som han har arbejdet med lige siden. Dog maler han helst mennesker, der siger ham noget, eller som han kan lide.

”Jeg ved faktisk ikke, hvorfor det lige blev portrætmalerier, men jeg kan godt lide at male ansigter. Jeg maler helst mennesker, der siger mig noget, mennesker, jeg kan lide. Men jeg havde ikke holdt mit arbejde med at male ved lige, og jeg var ikke særlig dygtig, da jeg gik i gang. Jeg søgte derfor på aftenskole, hvor jeg tog nogle malerkursus, men det fungerede ikke rigtig. Jeg havde så en bekendt, der er kunstner, og kender Mads Rye, der er professionel portrætmaler. Han havde også kurser, og da jeg kom ind til ham., faldt det hele ligesom på plads. Han ændrede det hele. Allerede efter en eller to gange hos ham, og jeg kunne pludselig male igen,” fortæller Kjeld Nielsen.

Noget af det første Kjeld Nielsen malede var portrætmalerier af sine to sønner samt sin hustru. Sidenhen har han malet mange portrætmalerier, dog maler han højst to portrætmalerier om året.

”Jeg er meget kritisk, og kan sagtens finde på, at begynde forfra igen og igen. Jeg kan hurtigt lave en skitse, men derfra tager det tid. Jeg bruger også meget tid på farverne,” fortæller han. 

Malede borgmester Martin Damm

For kort tid siden fik borgmester Martin Damm overrakt et portrætmaleri af sig selv, som Kjeld Nielsen havde malet. Kjeld Nielsen kender ikke Martin Damm, men synes, at han har gjort mange gode ting for Kalundborg, og havde derfor lyst til at male ham.

”Martin har gjort så meget godt her i byen. Vi skal gøre meget for miljøet, børnene, de ældre og kulturen, men vi skal også have erhvervsdelen med. Det er vigtigt, og man må sige, at Martin har gjort meget for erhvervsdelen i Kalundborg,” fortæller Kjeld Nielsen.

Kjeld Nielsen er medlem af Siennagruppen i Kalundborg, der er en sammenslutning af lokale amatørkunstnere fra Kalundborg-området. Der må være 20 medlemmer i gruppen, hvilket der er i dag. Siennagruppen giver sine medlemmer mulighed for at udstille og sælge deres kunst på den årlige påskeudstilling. De holder udstilling én gang om året i påsken. men udstillingen blev dog ikke afholdt i 2020 og 2021 grundet COVID-19.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0