AnnonceLuk annonce
Igen i år sommerskole for synshandicappede

01-07-2021

Hele uge 26 har der været sommerskole for synshandicappede på Synscenter Refnæs. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Sidste år var der ingen sommerskole på Synscenter Refnæs grundet COVID-19, men i år er det igen muligt, og tilslutningen til årets sommerskole for elever med synshandicap har været stor. I hverdagen kæmper mange børn og unge for at blive en del af fællesskabet, idet de, med deres synsnedsættelse, naturligt skiller sig ud fra deres klassekammerater. På sommerskolen finder de netop det fællesskab.

Efter et års ufrivillig pause på grund af COVID-19 afholder Synscenter Refsnæs i samarbejde med Dansk Blindesamfund sommerskole i uge 26., og det er nu den 53. sommerskole, der afholdes i Kalundborg. 

77 blinde og svagsynede børn og unge fra hele landet begynder deres sommerferie på Synscenter Refsnæs. Til daglig går de fleste i en almindelig folkeskole, hvor de med deres synshandicap skiller sig ud fra deres klassekammerater. På sommerskolen møder de andre børn og unge med et synshandicap, så alle for en kort stund oplever at være ligeværdige. Som noget nyt har der også været afholdt en 3 dages mini-sommerskole for de mindste elever, fra seks til ti år.

”Det handler om at styrke deres evne til inklusion. Børnene og de unge går i almindelige folkeskoler, nogle får støtte eller går i specialklasser, men mange klarer sig også fint i en ganske ”almindelig” folkeskoleklasse. Vi forsøger at styrke deres mulighed for inklusion i de seendes verden,” siger Nanette Borges, der er afdelingsleder ved Synscenter Refsnæs, og bliver suppleret af Annette Petersen, der er sommerskoleleder: ”Her skiller de sig ikke ud. De er automatisk en del af fællesskabet.”

OL tema

Sommerskolens tema er i år ”OL 2021”. Mandag blev sommerskolen åbnet på sportspladsen med indmarch og elever klædt i de kendte OL farver. I løbet af ugen har børn og unge dystet mod hinanden, og har repræsenteret de forskellige lande. Hele ugen har idræt, kampgejst og sjov været skrevet i kalenderen. Både på den lokale idrætsplads og på stadion i Kalundborg, sammen med idrætsinstruktører fra hele landet - med Parasport Danmark i spidsen.

Deltagerne har fået sat både deres fysiske og mentale styrke på prøve, da man har trænet den japanske kampsport Judo samt de blindes boldspil Goalball. Derudover har der været mulighed for en ridetur på islandske heste. Som noget nyt har de ældste elever fået tilbudt træning i kystlivredning, mens de yngste har modtaget svømmeundervisning i svømmehallen på skolen.

Udfordret af COVID-19 restriktioner

Normalt sover man flere i et telt på sommerskolen, og laver al maden på bål. Men i år har COVID-19 restriktioner sat en stopper for maden over bål, og elever som lærere og pædagoger må indenfor i køkkenet for at tilberede maden. Ligesom at man kun må ligge to i teltene. 

Også i år samarbejder Synscenter Refsnæs med Dansk Blindesamfund om afholdelsen af sommerskolen. Dansk Blindesamfund bidrager med fondsmidler, som de har søgt til formålet. På grund af øgede omkostninger, som følge af COVID-19, yder Dansk Blindesamfund et ekstraordinært tilskud, så det bliver muligt at opretholde retningslinjerne for hygiejne og afstand. De har ligeledes doneret helt nye telte til formålet.

Fredag modtager alle børn og unge, der har deltaget i sommerskolen diplomer og medaljer i forbindelse med, at man slutter sommerlejren af med et mini-triathlon fredag formiddag. Lørdag er sommerskolen slut, og alle rejser hjem.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0