AnnonceLuk annonce
Fyrværkerikontrol - tre påbud i Kalundborg

29-12-2016

Der er skrappe regler for hvordan fyrværkeri skal opbevares, her hos Stark på Nørre Alle. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Salget af nytårsfyrværkeri er startet hos en række forhandlerne d. 15. december, myndighederne kontrollerer slagsstederne for at sikre sig at alle sikkerhedsregler er overholdt.

En frygtelig fyrværkeriulykke i Seest i Jylland, tilbage i 2004 var årsag til at kravene til salg af fyrværkeri blev skærpet betragteligt, det betyder at mandskab fra Vestsjællands Brandvæsen, onsdag besøgte alle salgssteder i Kalundborg Kommune for at kontrollere at forholdene er i orden. Onsdag var der ligeledes en repræsentant med rundt til salgsstederne fra Sikkerhedsstyrelsen, som skulle kontrollere om der blev solgt fyrværkeri som er på ’negativ listen’, dvs fyrværkeri som ikke længere er lovligt at sælge.

”Generelt er alt i orden, men tre steder måtte vi give et påbud fordi det fyrværkeri som var udstillet i butikkerne var skarpt, dvs fyrværkeri som kunne antændes, og det er ulovligt, der må kun udstilles såkaldte ’dummy’, altså emballage uden krudt i, på de tre steder var der tale om uvidenhed”, fortæller beredskabsinspektør Daniel Weinreich fra Vestsjællands Brandvæsen, og fortsætter, ”sikkerheds niveauet er højt og det er vi rigtigt godt tilfredse med”.

De ulovlige forhold i de tre butikker er nu bragt i orden.

Stramme regler

Der er generelt stramme regler for hvordan og hvor fyrværkeri må opbevares. I selve butikken må opbevares 12,5 kg. såkaldt NEM vægt (Netto Eksplosivstof Mængde), altså mængden af krudt, i et tilstødende lokale må opbevares yderligt 25 kg. NEM vægt, hvis rummet er helt ryddet.

380 kg. krudt

Anderledes er det med firmaernes udendørs containere, som må indeholde op til 380 kg. NEM vægt, her skal containeren være installeret med sprinkleranlæg og en såkaldt ’udslygningsanordning’ som sikrer at døren kan åbnes uden at hele lageret springer ud i hovedet på brandfolk ved en eventuel brand, lige som at sprinkleranlægget skal være monteret med 15 meter brandslange.

Det er sjældent at der er helt op til de 380 kg. NEM vægt i containeren, for den største begrænsning er faktisk at der skal være en meter luft fra de opstablede kasser af fyrværkeri og til containers sprinkleranlæg.

TV-Kalundborg var onsdag med på kontrol sammen med Vestsjællands Brandvæsen og Sikkerhedsstyrelsen hos Stark, Gardenshop og Jem og Fix, alle tre steder var alle forhold i orden og der var intet at påpege.

5 kg. NEM vægt i eget hjem

Det er ikke kun hos forhandlerne at der er regler for hvor meget fyrværkeri der må opbevares, private må nemlig kun have max 5 kg. NEM vægt fyrværkeri i egen bolig, hvad enten man bor i en etageejendom eller i et hus.

Med de store batterier som sælges kan man hurtigt nå op på de 5 kg. NEM vægt, hos Stark sælges bl.a. et batteri hvor NEM vægten på et batteri er på hele 1,9 kg.

NEM vægten er altid angivet på kassen som fyrværkeriet opbevares i.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0