Fremtidens landbrug bliver med droner og robotter

ATV'en har påmonteret et kamera med et indbygget 'ukrudtsbibliotek', som bestemmer arten af ukrudt. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

En række personer med stor interesse inden for moderne landbrug var torsdag inviteret til demodag på Sigridshøj, Melby i Kalundborg. En dag om præcisionsjordbrug og ny teknologi i marken.

Future Cropping er et partnerskab mellem universiteter, maskinfabrikanter og rådgivningsvirksomheder, som over en årrække vil udvikle præcisionsjordbruget mod højere udbytter og et bedre miljø.

En af partnerskabets to testmarker ligger i Kalundborg, nærmere bestemt hos landmand Rasmus Eriksen, Sigridshøj i Melby.

Torsdag var omkring 150 personer, landmænd, planteavlskonsulenter, medarbejdere fra landbrugsstyrelsen, miljøstyrelsen og forskellige teknologivirksomheder, mødt op i Kalundborg til demodag, hvor bl.a. de nyeste teknologier inden for moderne landbrug blev præsenteret for deltagerne.

Traktor erstattes af en robot

De fleste har nok hørt eller set en robotplæneklipper, der selv arbejder på græsplænen uden hjælp, torsdag blev deltagerne til demodagen i Kalundborg præsenteret for en robot, som erstatter traktoren. Robotti er navnet på robotten, der kan trække både en harve og en såmaskine.

En computer udregner den mest effektive ruteplan på landmandens mark, og så er det bare at trykke start, så kører den helt af sig selv, styret af et GPS-signal.

Droner gør også sit indtog i landbruget, det blev også præsenteret på demodagen. Dronen kan hurtigt og smart overflyve marken og identificere ukrudt, efterfølgende sendes så en ATV ud i marken, hvor på der er monteret et kamera med et indbygget ukrudtsbibliotek, som hurtigt og nemt kan bestemme arten af ukrudt, således at der kun sprøjtes der hvor der er ukrudt, og at der sprøjtes med det rigtige. Det er et plus både for miljøet og for landmandens pengepung kun at pletsprøjte, frem for at sprøjte hele marken.

Del