AnnonceLuk annonce
Forventer stigning i omsætning på trods af generel corona-skepsis 

13-11-2020

Peter Westergaard, Senior Partner og registreret revisor hos BDO i Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen

En ny landsdækkende analyse, foretaget af rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO, viser, at de mindre og mellemstore virksomheder på Sjælland deler den økonomiske skepsis, som generelt kan ses på tværs af dansk erhvervsliv. Som et lyspunkt i coronakrisen forventer flest virksomheder på Sjælland en stigning i omsætningen i 2020. De forventer dog ikke, at det vil få den store positive effekt på virksomhedens fremtidige drift. 

SMV Barometret er én af de mest omfattende analyser af mindre og mellemstore erhvervsvirksomheder i Danmark. Men da 2020 på mange måder har været et særdeles usædvanligt år for dansk erhvervsliv, har årets undersøgelse fået et aktuelt og lidt anderledes fokus end sædvanlig. I år tager SMV Barometret således corona-temperaturen på de danske SMV’er og beder dem kigge frem mod et mere usikkert 2021. 

Gejsten fra sidste år er reduceret markant 

SMV Barometret fra sidste år viste, at de sjællandske virksomheder i 2019 var væsentlig mere optimistiske over for virksomhedens økonomiske situation. Her svarede 67,7 % af virksomhederne, at de forventede en stigning i omsætningen i det daværende kalenderår. 

I år ser tallene anderledes ud. Det er nu lidt mere end hver tredje sjællandske SMV-virksomhed, som forventer en stigning i omsætningen i 2020. Det er dog vigtigt at bemærke, at de sjællandske virksomheder skiller sig markant ud på dette punkt. Sjælland er nemlig den region i Danmark, hvori flest virksomheder forventer vækst. Mere end hver tredje af de sjællandske SMV’er regner således med at hæve deres omsætning i 2020 sammenlignet med 2019. 

”Sammenligner vi med de øvrige regioner og tager hele situationen i betragtning, er det naturligvis positivt, at der fortsat er mange sjællandske virksomheder, som forventer at vækste deres omsætning. Skepsissen og bekymringerne er dog ikke til at komme helt udenom. For den forholdsvis positive forventning til omsætningen smitter desværre ikke af på virksomhedernes økonomiske forventninger til de kommende år. Mere end hver tredje forventer nemlig, at krisen vil have en generel negativ effekt på omsætningen i 2021,” siger Peter Westergaard, Senior Partner og registreret revisor hos BDO i Kalundborg. 

Hjælpepakkerne har hjulpet Sjælland gennem krisen 

På landsplan viser resultaterne fra Barometret, at mere end hver tredje danske virksomhed i SMV-segmentet har benyttet sig af regeringens hjælpepakker. På Sjælland er tallet en smule lavere; 31,8 % har her takket ja til hjælpeordningerne. 

46,2 % af de virksomheder, som har modtaget støtte, erklærer sig enige eller meget enige i, at de ikke ville have klaret sig igennem coronakrisen uden den økonomisk håndsrækning. Tallet er væsentligt højere end i de øvrige regioner, og det tyder på, at hjælpepakkerne har haft en livsvigtig funktion hos de sjællandske SMV-virksomheder, som har gjort brug af dem. 

Coronakrisen tvinger flere SMV’er ud i afskedigelser 

Positivt er det, at de sjællandske virksomheder ikke i så stor grad som de øvrige regioner har været nødsaget til at opsige medarbejdere som en direkte konsekvens af coronakrisen. 8,5 % af de adspurgte virksomheder svarer ja, at de har opsagt medarbejdere som direkte 

konsekvens af coronakrisen. På landsplan har mere end hver tiende virksomhed opsagt medarbejdere. 

Størstedelen (71,4 %) af de sjællandske virksomheder, som har opsagt medarbejdere, er samtidige skeptiske over for fremtiden. De mener ikke, at medarbejderantallet i løbet af 2020 eller 2021 vil vende tilbage på samme niveau, som før coronakrisen indtraf. 

Hver fjerde sjællandske virksomhed investerer i digitalisering 

For at imødekomme restriktionerne i samfundet kan flere virksomheder skrive under på, at de og deres medarbejdere er blevet mere hjemmevante i det digitale rum. 

På Sjælland har omstillingen endda ført til en accelerering af de digitale investeringer hos mere end hver fjerde virksomhed. Sammen med region Hovedstaden er Sjælland den region, hvor coronakrisen har sat skub i digitaliseringen hos flest virksomheder. 

Dyk ned i resultaterne af SMV Barometret 2020 og alle de regionale tal her

Om SMV Barometret 

SMV Barometret bygger på omfattende data hentet blandt BDO’s kunder. De kvantitative data stammer fra mere end 1.500 spørgeskemabesvarelser fra SMV-virksomheder i dansk erhvervsliv. Dermed giver SMV Barometret et af de mest detaljerede, velunderbyggede og aktuelle billede af, hvordan de danske SMV-virksomheder har det netop nu. 

Definition af SMV-virksomheder 

Små og mellemstore virksomheder er virksomheder med færre end 250 fuldtidsansatte. Fuldtidsansatte er defineret som antal ansatte lønmodtagere omregnet til årsværk. Små virksomheder er virksomheder med mindre end 50 fuldtidsansatte, mens virksomheder med under 10 fuldtidsansatte kaldes mikro-virksomheder. Kilde: Danmarks Statistik. Kort om BDO 

 

 


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0