AnnonceLuk annonce
Forlængede restriktioner rammer det lokale erhvervsliv

29-01-2021

Fra venstre, Steen Jensen, Punkt1 Kalundborg - Heidi Hundevadt, Høng Centerpub - Søren Lund Larsen, Go Form Kalundborg. Fotocollage: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Torsdag aften meddelte regeringen endnu engang, at nuværende restriktioner, grundet COVID-19, bliver forlænget, og at der tidligst vil være tale om en delvis genåbning den 28. februar. Det har naturligvis stor betydning for stort set alle danskere, herunder erhvervslivet. Detailhandlen er fortsat lukket ned, og det er hårdere økonomisk for nogle end andre.

At restriktionerne, grundet COVID-19, endnu engang er blevet forlænget kom næppe som en overraskelse for nogen, men det gør det ikke lettere for lokale virksomheder at  overleve, og nogle klarer sig uden tvivl bedre end andre i en svær tid, fordi forudsætningerne selvfølgelig ikke er ens brancherne imellem.

”Det betyder, at vi kommer til at have lukket i langt tid, og vi kan jo også godt fornemme, at vi ikke står først for til genåbningen. Det kom dog ikke bag på os, men man bliver alligevel trist lige, når man hører det. Vi skal selvfølgelig stå sammen om det her, og det gør vi, men det er hårdt, når man fx står med sådan en virksomhed, som vores. Det er en mærkelig tid, vi lever i. Men vi tager ja-hatten på, og forsøger at finde på gode idéer til ting, vi kan gøre, når kunderne kommer igen,” fortæller Søren Lund Larsen, der er medindehaver af Go’ form i Kalundborg, og fortsætter: ”Vi har valgt at sætte alle medlemskaber i bero i denne gang. Vi mistede måske 10 pct. under nedlukningen i foråret, og de kunder fik vi aldrig igen. Men ellers vil jeg sige, at vores kunder er meget loyale, og har støttet os i en svær tid, hvilket vi er taknemmelige for. Nu må vi bare vente på, at vi kan søge hjælpepakkerne, og så ellers holde skindet på næsen. Vi har heldigvis en god bank og en god udlejer, så vi lukker ikke. Vi skal nok overleve, men det bliver også kun lige. Vi kan også godt frygte, at det kan være svært at få folk tilbage i centret, hvis vi åbner op i løbet af foråret. Mange elsker at være udenfor på den tid af året, og mange træner derfor mindre i et motionscenter. Men vi har planer for forskellige udendørsaktiviteter, og vil lave et stort set up for udendørstræning i Go’ Form regi, men vi kender jo ikke retningslinjerne til den tid, så det er svært at planlægge det hele endnu.”

Økonomisk og socialt er det en svær tid

På Centerpubben i Høng er Heidi Hundevadt også noget træt af situationen, men heller ikke hun blev overrasket over udmeldingen fra statsministeren torsdag aften. Hun er dog, udover at være bekymret for egen økonomi, også bekymret for sine kunder, ligesom hun undrer sig over, hvad belæg der er for, at de, i hendes branche, skal åbnes til sidst ved en genåbning af landet.

”Økonomisk er det jo ganske forfærdeligt, men socialt er det faktisk også ganske forfærdeligt. Jeg får vel noget fra hjælpepakkerne om 3-4 måneder. Man kan bare godt blive lidt træt af det hele lige nu. Men omvendt var det jo ikke nogen overraskelse, at restriktionerne blev forlænget i går, og jeg er også klar over, at vi ikke står først for til at blive åbnet for, tværtimod. Jeg har bare ikke set noget bevis for, at vi er de store smittespredere. Hvor er evidensen? For at bruge et af deres fine ord. Jeg kunne godt tænke mig at se noget belæg for, at vi, i min branche, er den helt store smittespreder,” siger Heidi Hundevadt. 

Men hun er ikke blot bekymret for sin egen økonomi, men også for sine stamkunder, da hun kan frygte, at de sidder hjemme og bliver mere og mere deprimeret.

”Jeg lever næsten udelukkende af stamkunder. En del af dem er folk, der ikke har et job, herunder også pensionister. De er alle sociale med hinanden her på pubben, men jeg er bekymret for, at flere at mine kunder nu sidder hjemme, alene og er deprimeret. Det er mere end at drikke øl her på pubben. Det er i høj grad det sociale, det handler om. Man kan jo altid sidde hjemme og hælde øl indenbords, det er i øvrigt også billigere, men det er ikke bare derfor, at folk kommer på pubben. Det sociale fylder rigtig meget,” fortæller Heidi Hundevadt. 

Click and collect fungerer 

Nogle lokale virksomheder har dog bedre vilkår for at få tingene til at fungere ved fx at lave ’click & collect’, hvilket man fx gør hos Punkt 1 i Kalundborg.

”Det er da trist at gå rundt i butikken uden kunder, men vi har faktisk rigeligt at lave, da vi jo også har sendt nogle hjem. Folk kan ringe og maile til os, og derefter hente deres varer, når de har købt dem online. Selvfølgelig er det sjovere at få folk ind i forretningen frem for, at de handler på nettet, men vi skal ikke klage her hos os. Mange skal være meget kreative lige nu for at overleve, og det er hårdt. Men det kom ikke bag på os, at restriktionerne blev forlænget, vi havde regnet med det,” fortæller Steen Jensen, der er medindehaver af Punkt 1 i Kalundborg.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0