AnnonceLuk annonce
Første spadestik - Avista Oil rejser sig af asken

16-11-2018

Borgmester Martin Damm og direktør Leon Sloth Skovbo holdt tale i forbindelse med første spadestik til det nye raffinaderi på havnen i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Fredag over middag blev der taget første spadestik til et helt nyt raffinaderi på havnen i Kalundborg. Det nye raffinaderi skal erstatte det anlæg som brændte ned til grunden sidste år.

Den 24. juli sidste år blev Avista Oils fabriksanlæg på havnen i Kalundborg ramt af en eksplosionsagtig brand, som lagde hele anlægget i ruiner.

Selv om entreprenørmaskinerne har været godt i gang et stykke tid, blev der fredag over middag, taget det første officielle spadestik til et helt nyt moderne raffinaderi, som opføres på helt samme sted som det gamle lå.

Jeg har set voksne mænd græde

”Det er en stor dag for Avista Oil, det har været en lang rejse, specielt for alle os her hos Avista Oil, jeg tror at alle der står her kan huske d. 24. juli sidste år som en forfærdelig dag, og tiden der kom efter har været lang, frustrerende, kaotisk, jeg har set voksne mænd græde i den her proces, og det er altid noget som gør indtryk på en. Alle har hængt i, alle har kæmpet, alle har trukket den samme vej, og nu skal vi i gang med at bygge, og det er vi utroligt stolte over,” sagde direktør Leon Sloth Skovbo i sin tale, inden han overrakte spaden til borgmester Martin Damm.

”Det her har næsten alle elementer af et eventyr, det skal være så grueligt galt at man tænker, det her går ikke, og så stille og roligt er det vendt til noget godt,” sagde Martin Damm bl.a. i sin tale, inden spaden blev sat i jorden og byggeriet af det nye store raffinaderi officielt er gået i gang.

Ifølge tidsplanen skal det nye raffinaderi stå færdigt og indvies d. 27. december 2019.

Miljøvenlig teknologi

At byggeriet af det nyt spildolieraffinaderi bliver en realitet, skyldes et samarbejde mellem tyske Avista oil og britiske Greenbottle. De har i fællesskab etableret et nyt internationalt joint venture, som skal stå for opførelsen og senere driften af anlægget. 

Det nye raffinaderi, som får en kapacitet på hele 100.000 tons, er designet i overensstemmelse med de strengeste tekniske og miljømæssige standarder og med stor fokus på sikkerhed. Anlægget vil anvende den mest avancerede og miljøvenlige teknologi til at omdanne spildolie til baseolie af høj kvalitet. Baseolie, som derefter indgår i produktion af ny smøreolie. Den genraffinerede spildolie er et særdeles anvendeligt og værdifuldt produkt, som bidrager betydeligt til et bæredygtigt miljøregnskab.

Forsyningen af råvarer til det nye raffinaderi sker gennem indsamling af spildolie fra autoværksteder, industrivirksomheder, skibe og genbrugspladser. Den øgede kapacitet kræver tilførsel af store mængder råvarer fra hele Europa, og det sikres netop af de to ejere, som er førende på deres respektive markeder. Avista Oil er, via sine selskaber, den største indsamler af spildolie på det europæiske kontinent – og samme rolle har Greenbottle i Storbritannien, hvor datterselskabet Slicker Recycling er den største indsamler på markedet. Kombinationen af to markedsførende europæiske ejere, erfaringen hos den danske stab samt den allerede eksisterende infrastruktur gør dette til et særdeles spændende projekt.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0