AnnonceLuk annonce
Flere øvelsespladser kan være PFOS-forurenet

17-05-2021

Flere brandøvelsespladser i Kalundborg Kommune kan være forurenet med PFOS. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Region Sjælland har udpeget flere områder, der kan være forurenet med PFOS. I Kalundborg Kommune er seks adresser udpeget.

Seks steder i Kalundborg Kommune kan være forurenet med giftstoffet PFOS, som er under mistanke for at være både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

I et brev til kommunerne har Region Sjælland samlet en liste over lokationer, hvor der kan have været udslip af det giftige stof i forbindelse med brandøvelser, fx hos større virksomheder, olieraffinaderi eller brandstationer.

Der er tale om 55 lokationer i hele Region Sjælland, Kalundborg Kommune er nævnt med seks områder, men om der er sket forurening af områderne, vides dog ikke.

Vi ved ikke, om der er forurening der. Vi ved bare, der har været brandøvelsesplads, så det kan sagtens være, der ikke er forurening der. Det ved man ikke,” siger Henrik Jannerup, chef for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland, til TV2 Øst.

I Kalundborg Kommune er det følgende adresser som er udpeget af Region Sjælland: Teglværksvej 1, Snertinge, Kalundborgvej 15, Snertinge, Asnæs Skovvej 8, Kalundborg, Elmegade 24, Kalundborg, Rynkevangen 12, Kalundborg og Sct. Jørgensbjerg 35, Kalundborg.

Borgmester Martin Damm er glad for, at der nu bliver skabet et overblik over sagen.

”Jeg synes, det er en rigtig god idé, at man har registreret, hvor der kunne være forurening. Der er jo ingen, der ved, om det er der, men så kan man få det undersøgt og få be- eller afkræftet, om der er en forurening. Det, synes jeg, er vigtigt, for så kan folk falde til ro igen,” siger borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V) til TV2 Øst.

Kommunerne har nu selv ansvaret for at vurdere, om de steder som Region Sjælland har udpeget, skal undersøges.

Listen fra Region Sjælland er lavet på baggrund af sagen fra Korsør, hvor op mod 200 mennesker har spist kød fra kvæg, der har græsset ved Korsør Nor. Området har vist sig at være forurenet af stoffet PFOS, der blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0