AnnonceLuk annonce
Flere går ind i sagen om forskelsbehandling

06-11-2016

Her den gamle type glykosemåler, nu er der kommet en ny og bedre model på markedet, men kommune og region kan ikke blive enige om hvem der skal betale. Foto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Thilde Mai på ni år og Robin Hoffmann på 11 år har bl.a. det til fælles, at de bor i Kalundborg Kommune, og begge har diabetes. Men derudover har de også det til fælles, at de begge meget gerne vil have den nye glukosemåler, der gør livet lidt lettere for dem. Men da de begge bor i Kalundborg, og ikke i fx Århus, er behandlingstiden væsentligt længere.

Diskussionen handler i høj grad også om, hvem der skal betale regningen - region eller kommune. Men det mener bl.a. Kalundborgs viceborgmester og formand for Ældre & Sundhedsudvalget, Peter Jacobsen (DF) ikke er rimeligt, da det går ud over borgerne.

”Jeg har lavet en del forespørgsler, og ingen kan give et klart svar, og det forstår jeg ikke. Jeg har spurgt flere steder hos kommunen, og et af svarene er bl.a., at man ikke kan dokumentere effekten af den model. Derudover afventer man nogle undersøgelser, jeg kan dog ikke kan få svar på, hvilke der er tale om, ligesom man har talt med nogle læger, der siger, at man ikke kender effekten af det nye apparat, men heller ikke her, kan jeg få et klart svar på, hvem de læger er. Uanset, er det mig fuldstændig absurd, at man kan få glukosemåleren i nogle kommuner, men ikke i andre. Derudover synes jeg også, at det er virkelig skidt, at regionen lader diabetespatienter få glukosemåleren med hjem på prøve i en periode, for derefter at sige til dem, at de desværre ikke kan få den bevilliget hverken fra kommune eller region, når de er blevet rigtig glade for den. Og her taler vi også om børn. Det er jo fuldstændig forrykt, og jeg vil handle på det med det samme. Der skal være de samme sundhedstilbud alle steder i landet. Men det handler åbenbart om, hvem der skal betale regningen i sidste ende. Og der er nogle gråzoner, hvilket er meget skidt, men det må aldrig gå ud over borgerne,” siger han.

Diabetes Foreningen er også rystede over forskelsbehandlingen kommunerne imellem, og opfordrer til, at alle kommuner sætter borgeren i centrum frem for at lade sig styre af kassetænkning.

Det er absurd, at kassetænkning mellem myndigheder står i vejen for, at diabetespatienter kan få adgang til ny teknologi, som måske kan forbedre deres behandling. Nogle ganske få kommuner bruger de eksisterende regler til at sætte diabetespatienternes behov forrest og bevilge den nye teknologi, når det er berettiget. Det sker blandt andet i Aarhus Kommune,” siger Henrik Nedergaar, der er adm. Direktør i Diabetesforeningen og fortsætter: ”Vi har skrevet til ministeriet for at få kassetænkningen stoppet. Det er uhørt, at mennesker er henvist til at klage til Ankestyrelsen og vente i måneder på en afklaring.”

Diabetesforeningen kræver nu, at ministeriet skærer igennem, idet Diabetesforeningen har modtaget flere hundrede henvendelser fra medlemmer, der er frustrerede over, at deres ansøgning om adgang til den nye teknologi bliver afslået, og hvis sager nu ligger hos Ankestyrelsen.

Læs også: 11-årig Robin venter på sin glukosemåler

 

Læs også: Flere går ind i sagen om forskelsbehandlingKlik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0