AnnonceLuk annonce
Lokalt firma vil redde flere liv

31-03-2017

Mark Russel fra det lokale firma SafetyGroup med hjertestarter og tilhørende skab. Foto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Hvert år får ca. 4.000 danskere hjertestop - heraf forekommer de ca. 3.000 af dem i eget hjem. Men kun 7% af alle danske hjertestartere er opsat i boligområder, hvilket nedsætter chancen for overlevelse fra 24% til blot 8%. Det vil det lokale firma, SafetyGroup nu gøre noget ved.

SafetyGroups mission er, at langt færre personer skal dø af hjertestop udenfor hospitalerne. I Danmark er det kun 7% ad de registrerede hjertestartere på hjertestarter.dk, der er opsat i boligområder - men de fleste (75%) hjertestop sker i eget hjem. Det ønsker SafetyGroup at gøre noget ved og derfor tilbyder de, at vejlaug, bolig- og grundejerforeninger kan købe hjertestarter og hjertestarterskab til deres indkøbspris i en begrænset periode.

”I 2001 var der kun ca. 0-2 pct. chance for at overleve et hjertestop uden for hospital, i 2013 var overlevelsen oppe på ca. 13 pct.,” siger Mark Russell, der er manager og underviser hos SafetyGroup, der siden 2001 har arbejdet med hjertestartere samt uddannelse af førstehjælpere på landsdækkende plan.

SafetyGroups vision er netop  at redde menneskeliv ved at gøre hjertestartere og viden om genoplivning tilgængelig for alle.

”Det nye er fokus på boligområder, fordi mange netop dør, hvor folk bor. Kun 7 pct. af de registrerede hjertestartere er placeret her. Overlevelsesprocenten er landsdækkende 13 pct., men hvis du får et hjertestop i et boligområde, er den kun 8 pct., hvorimod den er 24, hvis du får et hjertestop i det offentlige rum. Derfor kan vi, ved at tilbyde bolig- og grundejerforeninger mm. at købe vore hjertestartere til indkøbspris, forhåbentlig få flere til at købe hjertestartere, og dermed få overlevelsesprocenten til at stige markant. Hvert minut tæller, når man får et hjertestop. Der må gå max fem minutter - for hvert minut, der går, falder overlevelsesprocenten med 7 -10 pct.,” fortæller Mark Russell.

Hvert år får ca. 4000 mennesker altså hjertestop uden for de danske hospitaler. Det er mange, men heldigvis har den stigende andel af personer, der reagerer, når et menneske falder om, samt implementeringen af hjertestartere rundt om i landet bidraget til, at chancen for at overleve et hjertestop er øget væsentligt over de senere år. Dog er det stadig et problem, at der mangler hjertestartere i boligkvarterer, og at mange af de hjertestartere, der allerede er sat op, ikke er tilgængelige for offentligheden, fordi de hænger indenfor i en virksomhed eller lign. De hjertestartere vil SafetyGroup gerne have udenfor, ligesom det er meget vigtigt at registrere dem alle på www.hjertestarter.dk, så folk ved, hvor der hænger hjertestartere, når de får brug for dem.

Mark Russell tilføjer imidlertid, at tallet for overlevelse kan nå meget højere op.

”Helt op på 50 pct. overlevelse. Forskning viser netop, at overlevelsen vil være markant højere, hvis leddene i den såkaldte overlevelseskæde hænger sammen – forstået på den måde, at man foruden opsætning af hjertestartere, også gør hjertestarteren tilgængelig 24-7, registrerer den på hjemmesiden hjertestarter.dk, og sørger for, at der er det antal hjertestartere, der kræves for at dække det enkelte område,” siger han og fortsætter:

”Vores vision er at redde liv, og det kan vi i boligområder. Derfor kan man som grundejer- eller boligforening mm., i en begrænset periode, købe hjertestarter og skab til indkøbspris, så vi kan få hængt nogle flere op. Derudover er det også vigtigt, at alle de hjertestartere, der allerede hænger rundt omkring er offentligt tilgængelige, så har man en hængende indenfor i en virksomhed, bør man købe et skab, og få den ud at hænge udenfor.”

Fakta om SafetyGroup

SafetyGroup har siden 2003 haft et tæt samarbejdet med Trygfonden om opsætning og implementering af Hjertestartere i det offentlige rum. Først i Københavns Metro, og efterfølgende har SafetyGroup opsat mere end 1500 Hjertestartere landet over - i lufthavne, idrætshaller, svømmehaller, museer, biblioteker, forlystelsesparker, boligforeninger småøer og lign.

På hjemmesiden www.bolig.safetygroup.dk kan man finde de tilbud, SafetyGroup har til bolig- og grundejerforeninger m.fl.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0