AnnonceLuk annonce
Få bedre vejr – fokus på lungerne

18-11-2018

Med den rigtige hjælp kan mange danskere få mere luft i hverdagen. Onsdag den 21. november er der lungecafé i Café Solsikken i Kalundborg.

Flere tusinde danskere kan få mere luft i hverdagen, hvis de får hjælpen til det. Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, og slår det måske hen med dårlig form eller alder. Men åndenød, hoste, pibende vejrtrækning i mere end 2 måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo bedre i forhold til at få gjort noget ved det.

Når Lungeforeningen afholder International Lungedag onsdag 21. november 2018 deltager Kalundborg Kommune også med en Lungecafe, som afholdes fra klokken 14 - 17 i Cafe Solsikken i Skibbrogade i Kalundborg. Det sker i samarbejde med den lokale afdeling af Lungeforeningen og det Regionale kompetencecenter for Lungesygdomme.

Fokus på både sygdom og sundhed
Her sættes der ikke alene fokus på den tidlige opsporing af en evt. lungesygdom, men også på de tilbud, der er til mennesker med kroniske lungesygdomme. Endelig vil der også være fokus på hvad man kan gøre for at bevare lungesundheden hos børn og unge.
Ledende sundhedsplejerske Bodil Giversen vil være klar til en snak om lungesundhed, indeklima, rygning, brug af e-cigaretter og vandpibe.

For dem, der ikke har en kendt lungesygdom, men som går rundt og har nogle af de ovennævnte tegn er der tilbud om en vejledende lungefunktionsmåling.

Har du en kendt lungesygdom kan du hilse på Stine Hansen og Peter Brodersen fra kommunens Center for genoptræning og forebyggelse. De vil fortælle om de forskellige tilbud der findes til mennesker med kroniske sygdom f.eks. en sundhedssamtale, kurser, træning og rygestop m.m.

Regionens kompetencecenter tilbyder Tjek På Inhalation, det er nemlig vigtigt at man bruger sin inhalationsmedicin rigtigt. De fortæller naturligvis også om hvad de tilbyder mennesker med lungesygdomme.
For dig, som er nysgerrig på hvordan det føles at have sygdommen KOL, er der mulighed for på egen krop at få en fornemmelse af, hvordan det er at leve med denne sygdom, som mange måske kender medierne eller fra familie, venner eller kollegaer. Det foregår ved at man bliver iført en af kompetencecenterets simulationsdragter. Det er både lærerigt og overraskende.

Lungeforeningens lokalafdeling byder på en kop kaffe eller te og fortæller om deres mange aktiviteter f.eks. kor, netværk, træningsgrupper m.m.

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter i hele landet.

FAKTA

Fakta om lungesygdomme hos børn og voksne

  • De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
  • Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald
  • Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom
  • Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
  • Hvert 5. førskolebarn og hvert 10. skolebarn har astma
  • Astma er den mest almindelige årsag til, at børn indlægges akut, og til at børn tager medicin.

Kilde: Lungeforeningen, www.lunge.dkFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0