AnnonceLuk annonce
Evighedstræ nr. 10 kåres på Folkemødet

16-05-2018

Den flotte Guld Hængepil i Høng bliver Evighedstræ nummer 10 i Kalundborg kommune. Foto: Susanne Ladefoged

Kalundborg var den første kommune i landet der i 2012 fik Evighedstræer i DN regi. På Folkemøde Kalundborg i Høng kåres nu Evighedstræ nummer 10 i Kalundborg kommune – en mastodont af en Guld Hængepil med et omfang på hele 5 meter og 20 centimeter

Guld Hængepilen bag biblioteket ud mod bevægelsesparken i Høng er en værdi afløser for den gamle Ask bag den tidligere Dommergård - nu Høng bibliotek. Asken blev udnævnt til Evighedstræ i 2013 – men måtte grundet råd lade livet i 2015. Den præcise alder på Guld Hængepilen kendes ikke, men med sin imponerende krone, knudrede grove bark og en omkreds på hele 5 meter og 20 centimer før stammen deler sig i flere stammer vidner om, at det ikke er en årsunge, der nu udnævnes til Evighedstræ.

Formand for DN i Kalundborg Susanne Ladefoged er glad for, at Kalundborg var den første kommune i Danmark, der kårede Evighedstræer, og som nu kan sætte Kalundborgs Evighedstræ nr. 10 på Danmarkskortet.

De ni øvrige træer er Morbærtræet i Kalundborg museums have, Platanen ved Kålum kloster, Egen på Ørnebjerg, Blodbøgen ved VAB i Rørby, Grå Ellen i Kildeskoven, Trompet kronen ved det nu nedrevne Sæby sygehus, Asken ved Høng bibliotek, som nu delvis henligger som dødt ved i Høng skov og delvis er blevet drejet til fine træting, Asken ved Bjergsted gadekær og Den mange stammede Bøg i Vindekilde. Det ellevte Evighedstræ følger snart efter.

Vær med til kåringen lørdag d. 26. maj

Alle er inviteret med til diplomoverrækkelsen og skilte påsætningen lørdag d. 26. maj.  Guld Hængepilen står majestætisk bag Høng bibliotek. Kåringen finder sted som et ekstra indslag på Folkemødet.

Kalundborg Kommune er ejer af træet. Kommunens repræsentant får overrakt diplom og sætter emblem på træet, der nu får lov at stå ”for evigt”. Til træet er der fremstillet et genkendeligt emblem, så alle også i fremtiden kan se, at dette træ er specielt udvalgt som Evighedstræ.

Besøg DNs stand på Folkemødet og lad børnene bygge en fuglekasse eller et insekthotel, mens de voksne snakker lidt om giftfri have, bedre bestøvning og større mangfoldighed i haven.

Viden kan redde Danmarks gamle træer          
Ikke alle træer er så heldige som kommunens nye Evighedstræ: Mange gamle træer landet over er faldet for motorsaven, fordi de stod i vejen for en plov, en byggeplads, en vejudvidelse - eller fordi der simpelthen manglede viden om træernes værdi. Med den landsdækkende kampagne om Evighedstræer udpeger og mærker Danmarks Naturfredningsforening (DN) gamle og særlige værdifulde træer, der skal stå for evigt. Mærkningen skal være med til at redde træer fra unødig fældning landet over.

Med mærkningen ønsker DN Kalundborg at sætte fokus på, at mange store, gamle træer helst skal stå for evigt - også når de er gået ud. Gamle træer er magneter for en mangfoldighed af liv. Her er en rigdom af insekter, svampe, mosser og fugle. De gamle træer fungerer som både bolig og forrådskammer siger Susanne Ladefoged.

FAKTA om Evighedstræet

Alderen på Guld Hængepilen kendes ikke præcist, men med sine 5,20 meter i omkreds før stammen deler sig fortæller, at der ikke er tale om en årsunge. Træarten hedder Salix alba 'Tristis og er et mellemhøjt, løvfældende træ. Højde 15-20 meter og 4-6 meter bredt.  Guldhængepilen vil gerne stå et sted, hvor jorden er fugtigt, det er derfor, man gerne ser den som her stå ved søer i parker. 

FAKTA om Evighedstræer

Vi viser for offentligheden, at disse træer er særligt bevaringsværdige ved at udpege dem som Evighedstræer. Samtidig overrækker vi ejerne et diplom for evighedstræet som en fælles hensigtserklæring om den frivillige aftale om at bevare træet længst muligt.

FAKTA – Gamle træer er ikke beskyttede.            
De fleste træer er ikke beskyttede og kan frit fældes stort set uden hensyn til natur- og kulturværdierne. På den konto er alt for mange gamle træer blevet fældet uden grundigere overvejelser. Det efterlader en mere monoton og fattig natur til den næste generation. Kun ganske få træer er beskyttet af en formel fredning eller af en specifik lokalplan. I certificerede skove skal karakteristiske træer bevares.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0