AnnonceLuk annonce
Et lille sted med et stort hjerte

17-12-2016

Hygge med sild og snaps ved 'slyngelbordet'. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Beboerne på Raklev Plejecenter var tidligere på ugen inviteret til sildebord med øl og snaps, en aktivitet der er blevet mulig efter, at regeringen har frigivet ældremilliarden til kommunerne.

Et lille plejecenter med et stort hjerte, hvor der prioriteres anderledes, end mange andre steder. Her var beboere forleden dag inviteret til det store sildebord med tre slags snaps, juleøl, flere slags sild, røget ål, laks, og bordene var flot pyntet, og stemningen høj.

Faktisk ligner det et festmåltid i en almindelig dansk familie, men der er tale om det månedlige sildebord på Raklev Plejecenter, en aktivitet der er blevet mulig efter, at regeringen har frigivet ældremilliarden til kommunerne.

Historierne om, hvor dårligt de ældre bliver behandlet er mange. Historier om ældre, der ikke bliver skiftet, får dårlig mad osv. Listen er lang, men på Raklev Plejecenter er forholdene langt fra dårlige.

”Vi er et lille sted med et stort hjerte. Her er 21 beboere, og vi har fuldstændig samme nominering og økonomi, som alle andre plejecentre, men det er et spørgsmål om prioritering, og her skal der ikke spares på noget. Derudover kræver det et helt særligt personale, som er villig til at yde noget ekstra, og det har vi her”, fortæller Joan Jakobsen, gruppeleder på Raklev Plejecenter.

Som at komme i paradis

Blandt beboerne ved det veldækkede sildebord sidder 80-årige Peter Lund sammen med sin kone. Parret har boet i en af de små plejeboliger ved siden af centret det sidste halvandet år, og det er de mere end tilfredse med.

”Min kone har alzheimer, og jeg havde ikke længere mulighed for at passe hende i vores hjem. Vi fik så en plejebolig her på centret, og den skepsis jeg havde, inden vi flyttede ind, er gjort til skamme. Her er det dejligt at blive gammel, det er som at komme i paradis”, siger Peter Lund, mens der bliver skænket en snaps mere til ’slyngelbordet’.

Sildebordet for beboerne er blevet afholdt tre gange for de ekstra penge, som plejecentret har fået via ældremilliarden, men gruppelederen er sikker på, at ordningen fortsætter.

”Det har været så stor en succes, at det må vi finde penge til, det er et spørgsmål om prioritering”, siger Joan Jakobsen.

Peter Lund har i øvrigt stor ros til Kalundborg Kommune for måden at håndtere ældreplejen på, "det er fantastisk at det har været muligt at vi som ægtepar kan blive sammen her på plejecentret, det er ikke alle steder det kan lade sig gøre, der må den ene part blive i eget hjem, mens ægtefællen sidder på et plejehjem", siger Peter Lund.

Gudstjeneste og Lady Salon

Ud over det faste sildebord en gang om måneden er der mange andre aktiviteter på centret, bl.a. er der brunch - også en gang om måneden. Der er også gudstjeneste, hvor præsten fra Raklev Kirke besøger stedet, ligesom der arrangeres øl smagning sammen med Meny i Kalundborg. Derudover er Lady Salonen vældig populær blandt de kvindelige beboere, her bliver der nemlig ordnet hår og negle og lagt make up, mens der kan nydes et glas Verdi og et stykke chokolade. 

Der er ingen tvivl om at her er det dejligt at blive gammel.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0