AnnonceLuk annonce
Et kvartals Novo-skat kan betale motorvej

03-02-2021

Af Jens Nielsen

Staten skal bruge mindre end et kvartals selskabsskat fra Novo Nordisk på at få færdiggjort motorvejen helt til Kalundborg. En motorvej der vil understøtte yderligere vækst på Kalundborgegnen.

Dagens regnskab fra Novo Nordisk viser, at selskabet slår ny rekord i at betale selskabskat. Skatten har nu rundet 10 mia. kr. og er tæt på de 11 mia. kr.

”Det er det vel ikke for meget at forvente, at staten kan bruge mindre end et kvartals selskabsskat på at få færdiggjort motorvejen til Kalundborg,” siger borgmester Martin Damm (V).

Det er alene selskabsskatten som udgør de knapt 11 mia. kr., dertil kommer al den skat som medarbejderne også betaler.

Den manglende del af Kalundborgmotorvejen er 28 km. lang, en strækning hvor der dagligt kører 16.000 biler og lastbiler, og som vil koste 1,9 mia. kr. at færdiggøre til motorvej hele vejen til Kalundborg, altså mindre end et kvartals selskabsskat fra områdets største virksomhed.

Kalundborg har Danmarks største erhvervsområde uden motorvejsforbindelse og er det største erhvervsområde på Sjælland uden for Hovedstadsområdet.

Kalundborg huser en række industrier, der er vigtige for Danmarks samlede økonomi og konkurrenceevne.

Novo Nordisk i Kalundborg producerer halvdelen af verdens insulin, og Novozymes huser verdens største enzymproduktion. Equinor (tidligere Statoil) i Kalundborg er Danmarks største olieraffinaderi og havnen i Kalundborg er eneste dybvandshavn på Sjælland. Verdens første industrielle symbiose hører også hjemme i Kalundborg.

Inden længe flytter Mærsk sin containerterminal til Kalundborg hvilket vil give ekstra trafik af lastbiler til og fra Kalundborg. Og inden for de nærmeste år vil Chr. Hansen starte produktion i den tidligere fiskeoliefabrik på haven i Kalundborg. Det kommer også til at betyde flere lastbiler på vejene.

Derfor bør motorvejen til Kalundborg færdiggøres så hurtigt som muligt.

Den 1. etape af Kalundborgmotorvejen åbnede i 2013, og den 2. etape åbnede ultimo 2019.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0