AnnonceLuk annonce
Esbern Snare har mistet sit ene øje

26-09-2019

Esbern Snare stirer ind i fremtiden men altså nu kun med et øje. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Kalundborgs grundlægger har for øjeblikket ikke så nemt som ellers ved at se ind i fremtiden.

Statuen af Esbern Snare på Kalundborg Torv har mistet sit ene øje, og nu vil Ole Glahn, formand for kultur- og fritidsudvalget, få undersøgt, hvad der er sket, og hvad der kan gøres for at udbedre skaden.

Ole Glahn vil også finde ud af, om den gamle kriger har fået andre skader.

Det var næsten som at genopleve H.C. Andersens eventyr om ”Kejserens nye klæder”, hvor det kvikke barn udbryder, at kejseren jo ikke har noget tøj på.

En gruppe elever fra CSU, Center for Specialundervisning, var på research som forberedelse til en opdatering af brochuren Velkommen til Kalundborg, som eleverne i samarbejde med Kalundborg Turistforening producerede for nogle år siden. Nu er der ikke et eneste eksemplar af brochurens danske udgave tilbage, så den skal genoptrykkes. I den forbindelse undersøger eleverne for tiden, om tekster og billeder i brochuren skal opdateres.

Eleverne mødes hver onsdag som led i faget dansk/journalistik og arbejder med brochuren, og det sker også denne gang i samarbejde med Kalundborg Turistforening.

Onsdagens tur gik til Kalundborgs gamle torv for at kigge nærmere på Erik Varmings statue af Kalundborgs grundlægger Esbern Snare.

Så kom det fra en af eleverne: - Hvorfor har han kun ét øje?

- Øh, hvad?

- Ja, han har da kun et øje.

Og ret havde eleven.

Kun ét blåt øje

Det højre øje mangler. Det er selve øjeæblet, udført af blå granit, der er forsvundet. Hvidstenen, der omgiver Esberns blå øjne er intakt på begge øjne.

Ifølge kunstnerens symbolsprog vender Esbern Snare ryggen til det onde og går fra den mørke, hedenske tid i skikkelse af et fabeldyr ind i den lyse kristendom.

Han stirrer ind i fremtiden men altså nu kun med et øje.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0