AnnonceLuk annonce
Erik Clausen på slap line

13-11-2019

Erik Clausen gæster Postgaarden torsdag den 5. december.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Torsdag den 5. december kommer Erik Clausen en tur forbi Postgaarden i Kalundborg, hvor han på bedste vis vil underholde gæsterne. 

Erik Clausen har gennem et langt liv været en aktivistisk kunstner, der ofte har udgjort et nødvendigt korrektiv til den danske kulturs altomfattende pænhed. Det har han gjort både som kunstmaler, sanger, sangskriver, gøgler, skuespiller og manuskriptforfatter.

Han har dog nok ydet sin største indsats som filminstruktør. Med sin umiddelbare fortælleevne og sin sans for hverdagens absurditeter har han fået en særlig plads hos det danske filmpublikum. Ikke mindst båret frem af hans evne til at fokusere på den lille mands problemer med samfundsmaskineriet og udviklingen.

Karakteristisk for Clausen er især hans skarpe skildringer af underklassens miljøer og sprog og drømme og vilkår. Dette er helt unikt i dansk film, men ikke altid lige værdsat af anmelderskaren. I de fleste af Clausens film mærker man dog også en sørgmodighed over, at også de gode ting i verden forgår, for eksempel det gode håndværk og den umiddelbare solidaritet mellem arbejdere. Af og til balancerer han i sine film på grænsen til en nostalgisk længsel efter det gamle industrisamfund og dets klare skillelinjer. Og af og til bliver dette - som i filmen De Frigjorte – også til en nostalgisk længsel efter de unge års styrke.

 

Om Erik Clausen

Erik Clausen blev født i 1942 i Københavns sydhavnskvarter. Han opvoksede i et arbejdermiljø, og var i sin ungdom, efter eget udsagn, småkriminel, men smart nok til ikke at blive opdaget.

I løbet af 60'erne prøvede han at gøre sig gældende som kunstmaler, men var – som mange kunstnere på den tid - utilfreds med de etablerede kunstinstitutioner. Sammen med Leif Sylvester Petersen begyndte han derfor at arrangere udstillinger på gaden. Dette førte efterhånden til dannelsen af Clausen & Petersens Gadecirkus, som med gøgl og smarte tricks oprindeligt skulle tiltrække publikum til udstillingerne.

Efterhånden blev deres gadecirkus dog hovedattraktionen med sin blanding af frækheder og politisk satire og publikumsinddragelse. I 1975 blev Clausen & Petersen en del af kunstnerkollektivet Røde Mor, som bestod af ligesindede kunstnere og musikere, der også ville gøre op med den borgerlige kultur. Clausen & Petersen optrådte fra 1973 sammen med RødeMors Rock Cirkus, og havde især succes med forestillingen Betonhjertet og albummet Hjemlig Hygge.

Efter tiden med Røde Mor har Erik Clausen udgivet en del musik både med og uden Petersen. Størst succes havde de to med 1978-pladen »I Storbyens Favn«, hvor de introducerede »refrænsangerinden« Eva Madsen. Her sang hun blandt andet »Mormors Kolonihavehus«, der blev et kanonhit på Clausens elskede ønskeprogram Giro 413.

Sidenhen har Erik Clausen haft sit virke i Danmarks Radio, hvor han både havde et satireprogram samt underholdningsprogrammet Clausens Garage. Han fik også stor succes, da han på tv dannede makkerpar med Niels Hausgaard i en række satireprogrammer. Erik Clausen har ligeledes af flere omgange arbejdet sammen med Kim Larsen, blandt andet i Erik Ballings allersidste film »Midt Om Natten« i 1983, hvor Larsen og Clausen havde hovedrollerne.

Arrangementet foregår på Postgaarden i Kalundborg torsdag den 5. december kl. 20. Dørene åbnes kl. 19, og for spisende gæster kl. 18.30. Tapas kan bestilles til denne aften ved bestilling på tlf. 3024 1341

Køb billetter - Klik her


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0