AnnonceLuk annonce
En sand historie om grænseløs kærlighed

06-01-2019

Foto: Lars Horn, Baghuset Pressefoto

Femkanten præsenterer en fantastisk forestilling i Kalundborghallen tirsdag d. 15. januar kl.19.30. Det er lykkedes foreningen at få Limfjordsteatrets anmelderroste forestilling ’Doktor Carl von Cosels hemmelige liv’ til Kalundborg.

Røntgenlægen Dr. von Cosel har en grum hemmelighed. Hjemme i hans seng ligger hans livs store kærlighed; den unge, smukke Elena. Men Elena er død, bukket under for tuberkulose, og lagt i de bløde dyner af von Cosel, der har gravet hende op af graven. Det lyder bizart, men historien er taget direkte fra virkelighedens verden. Limfjordsteatret genfortæller den bizarre historie i den musikalske forestilling Doktor Carl von Cosels Hemmelige Liv

En virkelig historie

Der er tale om en grotesk fortælling fra det virkelige liv om en umulig kærlighed så stor, at den måske overvinder selv døden.

Doktor Carl von Cosel, der er videnskabsmand og røntgenspecialist, møder den unge Elena de Hoyos på tuberkuloseklinikken, hvor han arbejder under 1930'ernes epidemi. Carl falder pladask for den unge tuberkuloseramte kvinde og selvom det kunne virke som kærlighed ved første blik, har Carl kendt hende, siden han som ganske ung i et syn i natten blev lovet, at netop denne Elena ville være hans livs kærlighed.

Men hvad vil det sige at elske ”for evigt”? Hvor går grænsen for at forlænge livet?

For hvis skyld er der grænser? Og hvem ejer kroppen, når man er død?

Carl von Cosel var ikke i tvivl om, at det kun var et spørgsmål om tid, før man kunne vække de døde til live. Med lægevidenskaben i dag kan vi give døende nye lunger og nyt hjerte. Vi kan 3D-printe nye blodårer, gro nye lemmer ud og lave genetiske kopieringer af celler til dyr og mennesker.

Hvor går grænsen for, hvad vi må i videnskabens navn?

Men kan vi tillade os at gøre alt, blot det er videnskabeligt muligt? Hvor går grænsen for, hvad man kan udnytte mennesker til af medicinske formål? Er det i orden at forlænge andres liv, fordi man ikke ønsker at give slip - ikke bryder sig om dødens uafvendelighed?

Døden er noget af det eneste, vi mennesker har til fælles kloden rundt, men ritualerne omkring det at tage afsked med vores kære er forskellige fra kultur til kultur.

Mens Carl von Cosel sad fængslet for at have forstyrret gravfreden, rejste en folkelig bølge af sympati sig mod den excentriske videnskabsmand og hans romantiske kærlighed, der ikke lod sig begrænse af døden.

Kærlighedsdæmonen gjort levende

Denne morbide fortælling bliver levendegjort på scenen, så vi i en vis forstand oplever begivenhederne inde fra Von Cosels elskovsfyldte og plagede sind. Dette opnås ved at hans samvittighed, eller ’tankeskræmsel’, som teatret selv benævner ham, optræder som en dæmonisk, kommenterende figur på scenen i hælene på doktoren selv. Desuden er der to musikere, som klæder fortællingen ind i en dragende musikalsk ramme.

Man kan læse mere om denne forestilling på Teaterformidlingen Femkantens Facebook-side, og man kan købe billetter via hjemmesiden www.5kanten.dk

Pressen skrev:
”Det lyder kinky – og det er det absolut også – men det er samtidig blevet til både smukt og nærmest melankolsk teater”
Anne Middelboe Christensen, Information

”Ord, lyd og lys er brugt med fynd og fasthed”
Gerda Buhl Andersen, NordjyskeKlik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0