AnnonceLuk annonce
En hverdag med en kronisk sygdom

09-11-2019

I samarbejde med Brian Sønder Andersen fra Kino Den Blå Engel holder Mette Thisgaard og Christina Nunes (th) foredrag om, at være forælder til et barn med en kronisk sygdom samt, hvordan det er at leve med en kronisk sygdom som barn, teenager og voksen. Arkivfoto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Torsdag den 14. november er World Diabetes Day. En dag, der, ligesom de forgangne år, bl.a. er blevet markeret med Diabetesløb i Kalundborg, men i år er også Kino Den Blå Engel med på beatet, da Mette Thisgaard og Christina Nunes holder foredrag i biografen om at være forælder til et barn med en kronisk sygdom, og om at være barn, teenager og senere voksen og leve med en kronisk sygdom.

Thilde-Mai Kull Thisgaard er bare 12 år, men hun har levet med diabetes i ti år. Som 4-årig fik hun ydermere konstateret cøliaki (glutenallergi). Det betyder i det store hele en noget anderledes hverdag. Mette Thisgaard, der er mor til Thilde-Mai, står nu frem og fortæller om, hvad det betyder for en familie, at hverdagen med ét er forandret for altid. 

Fortæller om en hverdag med diabetes

En sygdom, der aldrig forsvinder lige meget, hvor meget man ønsker eller forbander den væk. Diabetes er en kronisk sygdom, som mange -  også børn – må leve med hele livet. For nogle lyder diabetes måske ikke så alvorligt, men diabetes er en alvorlig sygdom, som desværre kan give andre alvorlige følgesygdomme, hvis man ikke passer på.

”Jeg har gået og syslet med tanken om at holde foredrag om vores situation i mange år efterhånden, og nu har Thilde jo faktisk 10 års jubilæum, hvis man kan sige det om den slags. Men jeg besluttede i hvert fald for nylig, at nu ville jeg formidle tingene videre. Fortælle om, hvad det vil sige at have et kronisk sygt barn. Hvad det vil sige at leve med, at ens barn har diabetes. Jeg bliver hele tiden spurgt til råds om mange ting, fordi vi efterhånden har været i det her i mange år, og tænkte derfor, at det kunne være en god idé at formidle den viden lidt ud,” fortæller Mette Thisgaard.

Livet med en kronisk sygdom som teenager

Christina Nunes på 28 år fik konstateret diabetes, da hun var ti år, og hun har derfor haft diabetes som barn, som teenager og nu som voksen. Hun vil derfor gerne hjælpe andre i en lignende situation, fordi hun netop ved, hvor svært det kan være at leve med en kronisk sygdom fx, når man er teenager.

”Jeg har levet med en kronisk sygdom som barn, teenager og nu voksen, og det giver god mening at fortælle lidt om. Problemerne skal italesættes, ligesom det er vigtigt at vide, hvor man kan få hjælp henne. Derudover er det vigtigt at huske på, at mange ting er ens for forældre til et barn med en kronisk sygdom, uanset om barnet har diabetes eller en anden kronisk sygdom,” fortæller Christina Nunes.

Opråb til samfundet

Mette Thisgaard og Christina Nunes vil så gerne ’råbe systemet op’, da de begge mener, at der er alt for mange forældre, med et kronisk sygt barn, der ikke ved, hvor de skal få hjælp henne, når de har brug for den.

”Min datter har diabetes, men kronisk sygdomme er mange ting, men fælles for at have et barn med en kronisk sygdom er bl.a. følelserne og afmagten. Der er hele tiden noget. Man har aldrig fri, når man har et kronisk sygt barn,” siger hun.

Bred vifte af information

Udover Mette Thisgaard og Christina Nunes kommer også overlæge på Børneafdelingen på Holbæk Sygehus Annie Ellermann, og fortæller samt giver lidt praktisk information. Endvidere vil Kvickly være til stede med en bod, hvor de bl.a. viser deres store udvalg med specialkost til fx glutenallergikere, og Diabetesforeningen Kalundborg vil være i biografen til at svare på spørgsmål, og man kan fx få målt sit blodsukker også.

Billetsalget til foredraget, der foregår i Kino Den Blå Engel på Diabetesdagen den 14. november 2019 kl. 19.30, er i gang. Man kan købe billetter på Kino Den Blå Engels hjemmeside eller i biografen.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0