AnnonceLuk annonce
En bid af historien på Kalundborg Museum

30-04-2015

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk Foto: Gitte Korsgaard

I eftermiddags fik Kalundborg Museum besøg af kulturminister Mariane Jelved, da hun stod for den officielle indvielse af ’Kalundborg Korsriddertapet’, der bl.a. fortæller historien om Esbern Snare, datidens konger og korstog.

Hele museumsgården var fyldt op i forbindelse med, at kulturminister Marianne Jelved foretog den officielle indvielse af ’Kalundborg Korsriddertapet’. Et tapet, der fortæller den spændende historie om Esbern Snare, bisp Absalon og kongerne Valdemar den Stores, Knud Valdemarsøns og Valdemar Sejrs korstog til egnen omkring Østersøen i 11- og 1200-tallet.

Centralt i historien er slaget ved Rügen mod venderne i 1168 og slaget ved Lyndanisse i Estland i 1219, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen. Scener fra Esbern Snares grundlæggelse af Kalundborg, Vestborgen og Højbyen, og hans datter Ingeborgs opførelse af den femtårnede kirke fremtræder naturligvis også.

Marianne Jelved takkede for invitationen, og sagde bl.a. i sin tale, at det var vigtigt at have fokus på historien, da den er med til at skabe identitet.

”’Korsriddertapetet er en historisk rejse, men ikke en uproblematisk rejse. Danmark skildres her i hellig krig. Jeg siger det bare, den kan vi så tænke lidt over, da sammenblandingen mellem krig og religion desværre stadig ses i dag. Men med sådan et projekt bygger man bro mellem fortid og nutid, og skaber en fremtid sammen. Ligesom vi prøver at forstå os selv via historien, og det er vigtigt,” siger kulturminister Marianne Jelved.

Derudover påpegede hun også, at Danmark er et stærkt samfund, hvor institutioner finder hinanden, og at det skaber unikke resultater. Resultater, der eller ikke ville være. Yderligere påpegede hun, at Kalundborg var speciel.

”I bliver en af de historier, som jeg tager med mig rundt. Den gode historie om ’udkantsdanmark’,” siger Marianne Jelved med et smil.

Scenerne på tapetet er fremstillet efter forlæg af kunstneren Claus Jørgensen Muldstrup, og er vævet af 12 medlemmer af foreningen Vævere i Vestsjælland. Gobelinen er 7,2 meter lang, og inddelt i 12 individuelt vævede billedscener. Det har taget de 12 vævere 2.400 timer at væve gobelinen.

’Kalundborg Korsriddertapet’ er fremstillet med økonomisk støtte fra Nordea-fonden, Novo Nordisk Sponsorpulje og Etatsråd George Bestle og Hustrus Mindelegat, som alle blev takket ved indvielsen.

Tæppet blev overdraget som gave til Kalundborg Museum – en del af Museum Vestsjælland.Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0