AnnonceLuk annonce
EU-penge udvikler symbiosen

07-03-2017

Preben Thisgaard, Kalundborg Forsyning. Foto: Line Kongsted

Kalundborg Forsyning i samarbejde med EU og DTU om pionerprojekt.

Overfladevand fra Tissø svinger i temperatur på årsbasis, og det er et problem for industrien.  Derfor indleder Kalundborg Forsyning et samarbejde med DTH Innovation, for at finde en enkel og billig metode, så vandet får en mere ensartet temperatur, når det efter rensning sendes ud i ledningsnettet til forsyningens industrikunder.

Projektet er en del af EU Interreg’s UBIS projekt, der skal udvikle industriel symbiose i det Baltiske område. For Kalundborg Forsyning betyder det en mulighed for at være med til at udvikle den verdenskendte Industrielle Symbiose og understøtte erhvervsudviklingen i Kalundborg.

”I dag kan temperaturen f ex svinge fra ca. 20 grader på en varm sommerdag ned til et par grader på en vinterdag, når vi modtager vandet. Det er denne forskel, som vi gerne vil have udjævnet efter rensningen af vandet”, forklarer Preben Thisgaard, der er projektleder hos Kalundborg Forsyning.

Han fremhæver, at opgaven er at finde en bæredygtig og superøkonomisk løsning, der samtidig giver erfaringer med at levere vand med specielle egenskaber til virksomhederne i Kalundborg. Løsningen kunne være, at noget af varmen i vandet fra Tissø tages ud af vandet om sommeren - og bruges til at hæve graderne i fjernvarmen, og modsat når det drejer sig om køligere vand. Så kan restvarme måske være med til at hæve temperaturen på Tissø-vandet om vinteren.

”Det vil også betyde, at vi kan opnår en positiv miljøeffekt, og at vi bruger ressourcer, der ellers ikke ville blive udnyttet. Det er mere industriel symbiose, til gavn for både virksomhederne og naturen”, siger Preben Thisgaard.

Samarbejdet om projektet går i gang i marts 2017, og både lærere og studerende på DTU involveres i udviklingsarbejdet med at finde konkrete løsninger. Senere skal der opstilles et pilot- og testanlæg. EU Interreg programmet støtter Kalundborg Forsyning med ca. 1,4 mio kroner.

Preben Thisgaard regner med at anlægget er klar til brug i 2018. Resultaterne og erfaringerne med projektet indgår i et udvekslings samarbejde, der er etableret på EU-niveau. Deltagerne i projektet har hver deres opgaver og undervejs trækker man på hinandens erfaringer. Det sker ifølge Preben Thisgaard ved f ex samtaler, møder, telemøder og konferencer. Partnerne i UBIS projektet kommer fra både Danmark, Sverige, Polen, Tyskland og de baltiske lande.

Kalundborg Forsyning er den eneste forsyningsvirksomhed, der er med i projektet. Preben Thisgaard bemærker: ”Vi er stolte af, at kunne levere de nye løsninger vores kunder spørger efter. Samtidig er det dejligt at vores erfaringer kan bruges til at fremme bæredygtighed og et bedre miljø blandt vores nabolande”.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0