AnnonceLuk annonce
Afslag til syge børn ryger ind af døren

28-01-2017

Thilde Mai viser den smarte glukosemåler, der betyder, at hun ikke skal stikke sig ca. 15 gange i fingrene om dagen for at måle blodsukker. Foto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

For noget tid siden meldte formand for sundhedsudvalget, Peter Jacobsen (DF), på vegne af sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune ud, at man var enige om, at alle børn i kommunen med diabetes, der ønskede den nye glukosemåler fra Abbott Diabetes Care, kunne få den. Det er imidlertid ikke, hvad der sker. Tværtimod vælter afslagene ind af dørene hos forældre med ’diabetesbørn’.

Glukosemåleren, der betyder, at man som diabetespatient ikke behøver at stikke sig i fingrene mange gange hver dag for at måle blodsukker, skulle egentlig have været i hænderne på, i hvert fald, børn og unge under 18 år med diabetes i kommunen, men det er endnu ikke sket. Tværtimod ryger afslagene, om at få tildelt en sådan, ind af dørene hos borgerne i øjeblikket, og forældrene er chokeret.

”Jeg troede, at vi bare kunne give det til børn og unge, hvis vi fandt, at det gav mening. Men det kræver nogle andre tilladelser, end jeg troede. Administrationen fortalte os efterfølgende, at vi ikke bare kan bevilge det, selvom vi mener, at det er det rigtige at gøre. Reglerne er sådan at vi ikke må. Jeg troede, at vi kunne lave et individuelt skøn, og at det så ville betyde, at børnene ville få dem tildelt. Det var min helt klare forventning, at hovedparten, i hvert fald, ville få den tildelt med gode argumenter. Men det er ikke tilfældet, og jeg tog fejl. Vi troede, at vi kunne definere kvalitetstandarden, men det må vi ikke selv som kommune,” siger en tydelig ærgerlig Peter Jacobsen og fortsætter:

”Det er vi nødt til at tage fat på. Der er, på politisk niveau, bred opbakning til at udlevere til børn og unge, og kunne vi, gav vi det til alle. Men vi kan ikke bryde loven. Jeg har spurgt til, hvorfor alle borgerne i kommunen har fået afslag, og svaret til dette er, at ansøgningerne stort set ligner hinanden, og derfor har vi - som kommune - ikke noget godt argument for at give nogle, men ikke andre.”

Mette Thisgaard, der er mor til Thilde Mai på ni år, der har haft diabetes siden hun var to år, er utrolig vred og skuffet over, at man slet ikke lytter til børnene og deres behov.

”Det er en kæmpe skuffelse. Det er at lege med børnenes følelser. Man lytter ikke til børnene og hører, hvad de har behov for. Man nedprioriterer de her børn, der har et kæmpe behov for noget, der vil gøre deres hverdag meget lettere og give langt større livskvalitet,” siger hun.

Kommunen er låst af lovgivning

Det er juristerne på Kalundborg Kommune, der har vurderet, at den sag kan kommunen ikke tage i egen hånd, uden at bryde loven. Det skal godkendes hele vejen i Sundhedsstyrelsen, hvilket kan tage meget lang tid.

”Hvis den bliver på kommunalt basis, vil det gå hurtigere. Det tager alt for lang tid i regionerne. Det er sørgeligt, men sandt,” siger han.

Peter Jacobsen har tidligere sendt brev til sundhedsministeren, men har dog intet hørt endnu. Status er pt., at man er i venteposition fra kommunens side, da man ikke kan gøre andet lige nu, uden at bryde lovgivningen.

”Vi har ikke hørt fra ministeren, ej heller fra Ankestyrelsen, hvilket ikke er godt nok. Jeg bad, i sidste uge, administrationen om at følge op på begge henvendelser igen. Vi må i gang, det her er et seriøst problem, også fordi, at vi som kommune faktisk gerne vil give tilbuddet til borgerne, men ikke må. Lovgivningen er skruet således sammen, at vi ikke må bestemme kvalitetsstandarden på det område. Det hedder, at vi ikke må overkompensere på tildeling af hjælpemidler. Men det går for langsom, og vi hiver i alle de håndtag, vi kan, og det fortsætter vi med. Hvis vi ikke får et gennembrud inden for de næste 14 dage, må jeg prøve at tage fat i Christiansborg og få en til at spørge ministeren om, hvad er sker,” siger han og slutter:

”Flere har brugt argumentet om, at der, med tiden, kommer noget nyt og smartere på markedet, og det gør der sikkert også, hvilket er rigtig godt, men indtil da står verden jo da ikke stille, og vores borgere skal have de bedste muligheder, der er.”Klik her for at se billederFacebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0