AnnonceLuk annonce
Det skal handle om DIG

26-07-2017

Fra venstre, Ole Lauritzen og Niels Erik Christensen, begge fra Konservative Kalundborg, sammen med Christian Wedell-Neergaard, medlem af Region Sjælland for Konservative, foran Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg bør have en såkaldt DEXA-scanner, det mener Konservative Kalundborg, der som en del af deres valgprogram vil have mere decentralisering.

Mindre central styring – mere lokal indflydelse er en af overskrifterne i Konservatives valgprogram til regionsvalget i november. Lokalt betyder det at partiet vil arbejde for at styrke mulighederne for undersøgelse og behandling på Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg.

Konservative Kalundborg foreslår at der anskaffes en såkaldt DEXA-skanner, en form for røntgenapparat, til klinikken. En DEXA-skanner bruges først og fremmest til at afsløre knogleskørhed eller osteoporose som det kaldes af lægerne. En DEXA-scanner koster omkring en million kroner i anskaffelse.

Osteoporose er en knoglesygdom, der skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år. Sygdommen har ingen synlige ydre tegn, men svækker knoglerne indefra. Resultatet er ”porøse” og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker. Deraf navnet knogleskørhed. Det anslås at omkring 500.000 danskere lever med sygdommen uden at være klar over det.

I Kalundborg kommune vil der statistisk set være 6065 med knogleskørhed blandt borger over 50 år. Langt de fleste er ikke diagnosticerede.

”I vores valgkampagne for Regionsvalget arbejder vi meget med decentralisering, vi vil væk med den centralisering, selvfølgelig skal vi have universitetssygehuset i Køge, men centraliseringen er gået for vidt, det er et af hovedpunkterne i  vores valgoplæg fra regionens side”, siger Niels Erik Christensen fra Konservative Kalundborg og kandidat til regionsvalget.

Patienter som skal scannes i en DEXA-skanner skal i dag enten til Køge, Næstved eller Slagelse, transportmæssigt en dyr løsning, og en hård belastning for patienten.

”Med en scanner på Sundheds- og Akuthuset i Kalundborg, der kan være online med overlægerne i fx Holbæk, bliver det nemmere at forebygge sygdommen,  og jo mere man kan forebygge jo billigere bliver det for kommunen, faktisk betaler kommunen 75% af udgifterne til en osteoporose patient, så her trækker region og kommune i samme retning”, siger Ole Lauritzen, opstillet til kommunalvalget for Konservative.

”Konservative vil gerne fremme at der i de store byer der er et sundhedstilbud som gør at folk kan få undersøgt de mest banale sygdomme, der skal skabes en sammenhæng mellem det der sker på den lille lokale klinik og Regionssygehuset, så patienterne ikke skal flyttes ud af byen for banale ting”, siger medlem af Region Sjælland for Konservative, Christian Wedell-Neergaard.

Milliarder at spare med bedre forebyggelse

Hvad koster knogleskørhed? Og - ikke mindst – hvad koster følgerne af ubehandlet knogleskørhed? Med omkring 500.000 ramte og kun 1/5 diagnosticeret og i forebyggende behandling modtager landets ortopædkirurgiske afdelinger hvert år tusinder af patienter med unødvendige brud som følge af knogleskørhed. Størstedelen af regningen til efterfølgende hjemmehjælp, hjælpemidler, genoptræning og plejehjem lander hos kommunerne. Prisen er høj.

Samlet betyder det, at knogleskørhed med følger i 2011 kostede det danske samfund hele 4,60 milliarder kroner. Et skyhøjt beløb, som på grund af befolkningsudviklingen og det faktum, at vi bliver ældre og ældre kan forventes at stige til 7 milliarder i 2025.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0