AnnonceLuk annonce
Den perfekt uperfekte krop på skoleskemaet

27-01-2020

Modelfoto.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Er det over stregen at retouchere bumserne væk på skolefotos? Hvad er på spil, når flere i en klasse pludselig ikke har lyst til at bade med de andre efter idræt? Og hvordan håndterer skolen, at en 12-årig pige kaldes ’fede luder’ af andre elever? Når det mandag den 3. februar ringer ind til årets Uge Sex (seks) i Region Sjælland, er temaet Den Perfekt Uperfekte Krop på skoleskemaet – og Sex & Samfund inviterer alle sjællandske forældre til at være med til at starte snakken om kropsidealer med deres børn.

”I år sætter vi fokus på børn og unges forhold til kroppen, fordi vi ved, at rigtigt mange børn og unge føler, at deres krop ser forkert ud, eller at de skal leve op til de perfekte kroppe, de ser i reklamer eller på sociale medier. Og jo mere vi taler om kropsidealer og forskellige kropstyper, jo bedre ruster vi børn og unge til at forstå, at deres egen og andres kroppe er gode nok, præcis som de er,” siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om årets Uge Sex-tema Den Perfekt Uperfekte Krop.

Lene Stavngaard fortæller, at et vigtigt sted at starte snakken om kropstyper, kropsidealer og kroppens udvikling, er i seksualundervisningen fra de helt små klasser – og den snak skal fortsætte op igennem ungdomsuddannelserne, men forældrene har også ansvaret for at starte snakken om kroppen med deres børn og unge.

Forældre bekymrer sig for børns kropsopfattelse

En ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Sex & Samfund, viser, at halvdelen af danske forældre er bekymrede for, at deres barn er utilfreds med sin krop. Og hver fjerde forælder frygter, at deres barn bliver mobbet med sin krop. Samtidig mener 70% af forældrene, at deres eget forhold til kroppen påvirker deres barns kropsopfattelse:

”Tallene viser, at vi som forældre er bekymrede for det øgede kropsfokus i samfundet, og vi synes, det er vigtigt at snakke med vores børn om de kropsidealer, de møder på YouTube, Instagram og i reklamer. Men de kropsidealer er vi forældre jo også selv påvirkede af. Mange voksne er desværre også utilfredse med deres kroppe, på evig slankekur eller taler måske ikke pænt om deres egne kroppe, og det er klart, at hvis man snakker meget kritisk om kroppen derhjemme, kan det jo påvirke børns kropsopfattelse negativt,” siger Lene Stavngaard.

Hun opfordrer alle sjællandske forældre til under Uge Sex at være med i Forældredysten, hvor man som forælder kan klæde sig selv på til at starte snakken om kroppen med sine børn.

Medievirkelighed skaber forskruede kropsidealer

”Hvis vi aldrig ser andet end kroppe, der er redigerede eller polerede, kan det være svært at gennemskue, hvad der er normalt. Og den medievirkelighed, som børn og unge lever i og med, kan desværre skabe nogle helt forskruede kropsidealer, som er umulige at leve op til,” siger Lene Stavngaard og fortsætter:

”Derfor har vi til årets Uge Sex-kampagne fået udviklet Bodybook, en billedbog der viser kroppe i alle aldre, udformninger, faser og farver, så børn og unge kan se billeder af kroppen i al dens mangfoldighed.”

Fakta om Uge Sex

 • Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til elever i 0.-10. klasse over hele landet.
 • Over halvdelen af danske skoleelever og mere end 11.000 undervisere over hele landet deltager i årets Uge Sex.
 • I Region Sjælland deltager knapt 50.000 elever i årets Uge Sex.
 • Med kampagnen tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.
 • I forbindelse med Uge Sex 2020 har Sex & Samfund med støtte fra Mærsk Fonden udviklet Bodybook, en billedbog om kroppen henvendt til ældre børn og unge.
 • Under årets Uge Sex opfordrer Sex & Samfund alle forældre til at være med i Forældredysten - en serie på 6 emails, der klæder forældre på til at tage snakken om kroppen med deres børn. Se mere her: www.forældredysten.dk

Fakta om Sex & Samfunds forældreundersøgelse

 • Halvdelen af forældrene frygter i nogen, høj eller meget høj grad, at deres barn er utilfreds med sin krop.
 • Mere end hver fjerde forælder frygter i nogen, høj eller meget høj grad, at deres barn bliver mobbet med sin krop.
 • Mere end fire ud af fem forældre mener i nogen, høj eller meget høj grad, at deres barns forhold til kroppen har betydning for deres generelle trivsel.
 • 70% af forældrene tror i nogen, høj eller meget høj grad, at deres eget forhold til kroppen påvirker deres barns kropsopfattelse.
 • 44,2 % af forældrene mener at deres børns forhold til kroppen først og fremmest påvirkes af sociale medier, mens 17,9% mener at det er først og fremmest er vennerne, der påvirker deres barns forhold til kroppen

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund. Indsamlet i november og december 2019. Repræsentativ for alle danske forældre til børn mellem 10-16 år.

Fakta om børns forhold til kroppen og børns trivsel

 • Ca. to ud af fem 11-årige piger og knapt hver anden 15-årige pige føler sig for tyk, mens dette gælder for cirka hver femte 11-årige dreng og hver fjerde 15-årige dreng.
 • Hver femte 15-årige dreng og hver sjette 13-årige dreng føler sig for tynd, det samme gælder for ca. hver tiende pige.
 • Kun hver femte 15-årige pige har høj livstilfredshed. For drengene er det lidt over hver fjerde.

Kilde: Skolebørnsundersøgelsen 2018. Helbred, trivsel og sundhedsadfærd blandt 11-, 13- og 15-årige skoleelever i Danmark. Udgivet af Statens Institut for Folkesundhed.Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 0