AnnonceLuk annonce
De unge skal lære om demokratiet

21-01-2019

Skolevalg 2017, arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Der er skolevalg den 31. januar for alle 8. 9. og 10 klasser i hele landet,  og flere skoler i Kalundborg Kommune deltager således også, herunder Nyrupskolen i Kalundborg.

På Nyrupskolen er man i gang med forberedelser til Skolevalg 2019, da alle elever i 8. og 9. kl. torsdag den 31. januar skal deltage i skolevalget. Inden da er der blandt andet paneldebat med repræsentanter fra de politiske ungdomsorganisationer

”Vi deltager hvert år, da det er en god ide i forhold til, at eleverne skal lære noget om det demokrati, som vi har i Danmark, og skolevalget leder dem igennem hele processen. Det er 8. og 9. klasse, der deltager. Vi har faktisk rigtig god succes med skolevalget. Børnene synes, at det er en god måde at lære om valgprocessen på, og nu varer det jo heller ikke så længe, før vi andre skal stemme til valg, og så har de lidt større forståelse for, hvad det er,” siger skoleleder på Nyrupskolen, John Saxild-Hansen.  

John Saxild-Hansen pointerer også, at skolens fornemme opgave jo netop blandt andet er, at få børnene til at være gode samfundsborgere.

”At være en god samfundsborger indbefatter altså også, at man deltager i demokratiet bl.a. ved, at man stemmer til de forskellige valg, og dermed aktivt tager stilling. Det er vigtigt for os, at få børnene til at forstå, hvor vigtigt det er at stemme, også selv om, at man måske stemmer blankt,” siger han.

Tre ugers undervisningsforløb

Forud for valgdagen går et tre ugers valgkampslignende undervisningsforløb, der understøtter flere fælles mål i samfundsfag og/eller dansk. Undervisningsforløbet er delt op i tre moduler, og blev skudt i gang søndag den 13. januar, hvor statsministeren udskrev Skolevalg. Herefter har eleverne, i den første uge, skulle orientere sig i 24 mærkesager, og beslutte sig for, hvilke tre de vil kæmpe for. I anden uge har eleverne skulle lave en kampagne for mindst en mærkesag, og evt. dele den på de sociale medier for at skaffe opmærksomhed og opbakning til den. I den sidste uge op til valget, skal de politiske partier også vælge tre mærkesager, der herefter kommer til at udgøre grundpillen i deres partiprogram for Skolevalg. Elevernes opgave er her at vurdere hvilket parti, der bedst repræsenterer deres holdninger, og som de derfor vil stemme på. Når stemmerne er talt op om aftenen den 31. januar, offentliggøres valgresultatet som del af en valgaften på landsdækkende tv.

Fakta om Skolevalg

Skolevalg arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

Skolevalg er et autentisk gennemført valg. Forud for selve valgdagen går et tre uger langt valgkampslignende undervisningsforløb. Valget afholdes næste gang torsdag den 31. januar 2019, hvor eleverne får udleveret valgkort og stemmesedler og skolerne stiller stemmebokse og valgurner op. Det er kun de partier, der er opstillingsberettigede til folketingsvalg senest den 1. november året inden, der afholdes Skolevalg, der kan stille op.”

Fra Kalundborg Kommune deltager:

  • Nyrupskolen
  • Rynkevangskolen
  • Hvidebækskolen
  • Gørlev Skole
  • Skolen på Herredsåsen
  • Høng Skole
  • Svebølle Skole


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 
Kalender
0