AnnonceLuk annonce
De unge gør det så godt, de kan

09-01-2021

Grethe Lindbjerg er teenagercoach og hjælper unge og deres forældre. Hun har tilmed skrevet flere bøger om teenagertiden. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

COVID-19 har været en udfordring for rigtig mange mennesker i alle aldre af flere årsager. Flere teenagere har det bl.a. svært, da de også lider store afsavn i en hverdag, der pludselig er meget anderledes fra, hvad de var vant til inden COVID-19. Mange mener, at de unge må tage sig sammen, men teenagercoach Grethe Lindbjerg mener, at de unge gør det så godt, som de kan.  

Grethe Lindbjerg, der er teenagecoach, hjælper de teenagere, der kan have det svært – også under COVID-19. Hun har i flere år hjulpet teenagere godt igennem teenagertiden, der kan være svær for både teenageren og forældrene. Udover at hjælpe de unge, hjælper hun også forældrene med en bedre kommunikation til deres børn, og netop under corona har der været meget brug for god kommunikation. Hun mener, at de unge, helt forståeligt, har det rigtig svært lige nu, og at de gør, hvad de kan for at gøre alt det rigtige.

Grethe Lindbjerg er oprindelig efterskolelærer gennem mange år, men har efterfølgende bl.a. taget en coachuddannelse samt en vejlederuddannelse, ligesom hun har skrevet flere bøger om netop teenagere og deres forældre. Hele idéen er, at få hjulpet unge med at få styrket deres indre selvværd til, at få ryddet op i tankemylderet og til at træffe gavnlige beslutninger i vanskelige situationer. Hjælpen foregår via coaching og individuelle samtaler samt via selvværdskurser og hjælp til eksamensangst, og der er ikke mindre brug for Grethe Lindbjerg i en tid med COVID-19.

”Jeg ved, at mange siger, at de unge ikke kan finde ud af at efterleve restriktionerne, og at de må tage sig sammen. Men det er ikke, hvad jeg oplever med de unge, der kommer her. Mange af de unge gør virkelig deres bedste for at gøre det rigtige, leve op til alle restriktioner. De vil ikke gøre noget forkert. Mange af de unge, der kommer hos mig, bliver måske også lettere bekymret, og når de så pludselig ikke kan være sammen med deres venner, er det svært for dem. Unge har brug for at være sammen med nogle på deres egen alder, og de kan have let til at føle sig ensomme. De bliver usikre på de relationer, de har, og når man så ikke kan være sammen med sine relationer, stiller de pludselig sig selv spørgsmålet, om de stadig har deres venner, nu de ikke ser dem,” fortæller Grethe Lindbjerg, og fortsætter:” De savner jo også kram og det at kunne være sammen. Derudover er der mangel på frihedsfølelse. Vi skal hele tiden tænke over, om man gør noget forkert.” 

Mangel på socialt liv, gør unge usikre

Grethe Lindbjerg fortæller endvidere, at online undervisning også bliver meget forskelligt modtaget af de unge: ”Nogle kan bedre lide online undervisning, fordi de bedre kan koncentrere sig. Men der er altså også mange unge, der har svært ved at motivere sig over længere tid, når det hele foregår virtuelt. Det er lettere, hvis man ikke har brug for at være sammen med mange mennesker. Nogle har heller ikke så stærke relationer, og de bliver derfor usikre på de relationer. De føler sig let ensomme, når de ikke ses med dem fra skolen eller fritidsinteresserne. Det er jo hele deres sociale liv. Det er en hård tid for nogle, og så kan det godt være, at nogle mener, at de unger piver, og at de må tage sig sammen, men der er jeg så bare uenig. De gør det, så godt de kan, og de vilkår, der er lige nu, er altså ikke lette for nogle.”

Udover, at de unge mangler deres sociale liv, fokuserer Grethe Lindbjerg også på bekymringerne, for dem har de unge også mange af. 

”Jeg kan godt se, at der er skruet op for bekymringerne. De unge bekymrer sig, hvis de har et familiemedlem, der er ekstra udsat for at blive meget syg af corona. De er også bange for, at de skal bringe smitte med hjem. Derudover kickstarter en bekymring også andre bekymringer. Det kan være over miljøet eller alt muligt andet, der slet ikke har noget med corona at gøre. Det kan være svært at styre tankerne, nogle har også for meget tid, og tænker for meget over tingene. Det er bare vigtigt at huske på, at vores vilkår er forskellige, nogle har omgangskredsen, andre har ikke relationer på samme måde,” siger Grethe Lindbjerg.

De unge, som Grethe Lindbjerg taler med, kommer typisk til hende pga. lavt selvværd. Unge, der er bange for ikke at være gode nok - menneskeligt, socialt eller fagligt. De kan have eksamens angst, være i tvivl om, hvad de kan og vil eller generelt lide af angst og have svært ved at begå sig i enten skole eller i det sociale liv. Der kan også være tale om stresset unge. 

”Mange unge har desværre problemer i den stressede og meget udadvendte verden, som vi lever i. En verden, hvor vi hele tiden skal præstere. De tror, at der er noget galt med dem selv, hvis de ikke kan følge med,” slutter Grethe Lindbjerg.

Ikke kun hjælp til de unge

Grethe Lindbjerg tilbyder ligeledes kurser og foredrag for forældre og lærere, som ønsker at blive klogere på de unge

”På kurser og foredrag giver jeg idéer og redskaber til kommunikation og opbygning af gode relationer i familien og i skolen. Til forældre tilbyder jeg rådgivning om ungdomsproblemer og gode råd til livet i en teenagefamilie. Familierådgivning er også en mulighed,” fortæller hun.

Ny bog på vej

I sit arbejde som teenagecoach bruger Grethe Lindbjerg sin uddannelse som kommunikationsterapeut og vejleder, og hun trækker på sin erfaring fra mange år som lærer og uddannelsesvejleder på en efterskole. Hun er i øvrigt i gang med at skrive sin næste bog. Den henvender sig til forældre og lærere, og handler om gode samtaler med unge mennesker – en slags guide til, hvad man som voksen skal være opmærksom på.

Grethe Lindbjerg har lige nu venteliste, men man er altid velkommen til at kontakte hende. Hun benytter ligeledes online samtaler, og har under corona fundet ud af, at den slags samtaler også kan noget.

Læs mere om Grethe Lindbjerg på www.grethelindbjerg.dk


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0