AnnonceLuk annonce
De passer dyr, og det trives de med

09-12-2020

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

På grund af coronaen er mange af STU-eleverne fra CSU i Kalundborg i små grupper fordelt på flere matrikler.

- Det er dejligt at arbejde her, man får ro i hovedet. Der er højt til loftet, og det giver ro.

Ordene kommer fra Maja og Melissa, to af de STU-elever (STU: Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov) fra CSU, der på grund af coronaen er fordelt i små grupper og rykket ud fra skolen med undervisning på forskellige matrikler.

En af matriklerne er på Jorløsevej 6 hos Charlotte Hansen, hvor det vrimler med dyr.

Da Charlotte blev ansat på CSU Kalundborg (Center for Special Undervisning), sagde hun til afdelingsleder Ingse Rasmussen, at hun havde noget, hun meget gerne ville vise frem. Dette ”noget” var Charlottes fantastiske sted ved Jorløse med masser af dyr på ejendommens ca. 5.000 kvadratmeter.

Dyrehold

For to år siden fik hun lov til at starte et dyrehold, hvor eleverne i begyndelsen kom med til Jorløse en gang om ugen, senere to gange, og var med til at passe dyrene.

Da coronaen ændrede undervisningen også på CSU, blev eleverne i små grupper fordelt på forskellige matrikler, blandt andet den i Jorløse.

Der er nok at gøre med at passe de mange dyr, der blandt andet tæller, kaniner, stude, geder, gæs, grise, strudse, får ænder, høns, duer, vagtler, prydfasaner og marsvin.

Foruden Charlotte er også CSU-medarbejder Tine Andersson med på holdet, og de to er fælles både om kærligheden til dyr, og ved at de har samme uddannelse:

- Vi elsker dyr, udbryder de nærmest i kor, og begge har en landbrugsuddannelse bag sig.

En halv snes elever er med i gruppen, men de er ikke allesammen samtidig i Jorløse. En er måske i praktik, og en anden kommer en enkelt dag om ugen.

Dyr og dyrepassere trives

De har hver sit ansvarsområde, og de er selv med til at vælge, hvad de helst vil beskæftige sig med.

Dyrene trives, og det gør også dyrepasserne.

Det er tydeligt, at de har det godt med at være opdelt i små grupper med faste opgaver og rutiner hver dag.

Både Charlotte og Tine kan mærke forskel på eleverne, når de er optaget af dyrene, og når de er ”hjemme” i lokalerne på skolen på Lundevej.

Der er færre konflikter ude i det fri, og begge medarbejdere nyder at kunne give noget af det videre til de unge mennesker, som de selv har lært og brænder for, nemlig pasning af og omsorg for levende væsener.

Dyrene får navne

Medarbejdere og elever mødes hver morgen på CSU og kører sammen til Jorløse. Her spiser de morgenmad og så tager de arbejdstøjet på og går i gang med opgaverne, der kan være at fodre eller muge ud.

Flere af dyrene har fået navne, som de unge har fundet på. Gederne lyder for eksempel navnene Bob, Rose og Alberte, og både Rose og Alberte venter små gedekid, takket være Bob, der faktisk ser temmelig stolt ud.

Grisene hedder Trine og Møffe.

Blandt de nyeste dyr, er de to stude Knud og Buster, der allerede er faldet god til i stalden. Da de ankom, var de meget beskidte, så en af opgaverne var at vaske dem.

Dyrene behøver ikke at blive brødflove, for de får brød, der ikke er blevet solgt, ganske gratis fra Meny.

Kom som du er

Men selvom det virker idyllisk med alle dyrene og den gode plads, kan de unge mennesker selvfølgelig have en dårlig dag, måske en mørk novemberdag hvor regnen styrter ned. Medarbejderne går imidlertid meget op i, at selv om dagen kan synes uoverkommelig, motiverer de eleverne til, at de kommer alligevel, måske bare nogle få timer, og de sørger for at afpasse de daglige rutiner efter den enkelte elev.

Der er heldigvis plads nok til, at man kan gå lidt for sig selv, hvis man ikke rigtig orker de andres selskab den dag. Bare det at sidde med en kat eller en kaninunge kan give den ro, der er brug for.

Om foråret er eleverne med til at ruge æggene ud i rugemaskinen, og der sker noget, når de har prøvet varsomt at have nogle bittesmå kyllinger i hænderne og opleve, hvordan et helt nyt liv starter.

De har også været med til at sætte hankaninen ind til hunnen, så de parrede sig, og det kom der små, nuttede kaninunger ud af.

Det handler dog ikke udelukkende om dyrepasning på Jorløsevej. To gange om ugen får eleverne undervisning i henholdsvis matematik og dansk, og de deltager også i ordblindeundervisning.

Dyr bliver til menneskeføde

Der bliver ikke lagt skjul på, at for eksempel ænderne er der for at blive slagtet til jul.

- Jeg synes, det er vigtigt, at de får forståelse af, at dyrene altså bliver til menneskeføde, men at de skal have det godt, inden de bliver slagtet, siger Tine og udtrykker det sådan, at ”en and i fryseren ved man jo ikke, hvor kommer fra, men det kan de se her!”

Opdelingen i små grupper virker så godt for eleverne, at CSU-medarbejderne har overvejet, om man eventuelt i perioder skal køre videre på den måde, også når coronaen engang har sluppet sit tag.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0