AnnonceLuk annonce
Danskeren, der spillede en afgørende rolle i 2. Verdenskrig

17-08-2020

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tirsdag den 8. september er der foredrag og fællesspisning i Ubby Forsamlingshus. Ole Sønnichsen fortæller historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig, også kaldet ”One Dollar Man.”  

En utrolig historie om danskeren, der i USA var med til at afgøre 2. Verdenskrig. Forfatter Ole Sønnichsen kommer til Ubby Forsamlingshus tirsdag den 8. september og fortæller historien om William Knudsen, også kaldet ”The One Dollar Man.” Det er Biblioteksklubben i samarbejde med Hvidebæk Lokalråd, der åbner dørene til både foredrag og spisning.

Den 24. maj 1940 ringede telefonen hos William Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr - også selv om lønnen kun var på symbolske 1 dollars om året. Og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: Danskeren. Og sådan gik det til, at William S. Knudsen blev kendt som ”The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. 

Foredraget fortæller om den danske cykelsmed, der udvandrede fra København i 1900, og kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund, viste stort talent for at organisere og satte samlebåndsproduktionen i system hos Henry Ford. Han blev senere hen øverste direktør for konkurrenten General Motors med 250.000 ansatte, og endte i spidsen for 11 millioner arbejdere på 1.200 amerikanske fabrikker, der var med til at vende de allieredes krigsheld, da USA trådte ind i Anden Verdenskrig. 

Foredragsholder Ole Sønnichsen er specialist i fortællende journalistik, og har undervist i emnet både i Danmark, USA og Tyskland. Seneste bogudgivelse “One Dollar Man. Historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig” (2019) danner grobund for foredraget i Ubby Bibliotek og forsamlingshus. 

Ønsker man at deltage tirsdag den 8. september i Ubby Forsamlingshus, kan man vælge mellem foredragsbilletter med eller uden spisning. Menuen er sammensat af værten Kim Kok. Billetter rekvireres efter ”først til mølle-princippet” via kalundborgbib.dk eller ved personlig henvendelse på et af Kalundborg Biblioteker. Der er begrænsede pladser grundet COVOD-19.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0