AnnonceLuk annonce
Danmarks ældste fylder 150 år

03-04-2019

Danmarks ældste brugsforening har 150-års jubilæum. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Tømmerup Brugsforening har 150 år jubilæum torsdag d. 4. april, og er Danmarks ældste stadig eksisterende brugsforening. Den store dag fejres påske lørdag d. 20. april.

Tømmerup Brugsforening blev stiftet d. 4. april 1869, det er hele 150 år siden, og brugsforeningen lever stadig i bedste velgående, med stor opbakning fra medlemmerne og lokalbefolkningen.

I 1870 blev den første brugs bygget i Spangsbro, på samme grund som Dagli´Brugsen stadig ligger, året før hvor foreningen blev stiftet holdt den til på en gård i Andaks.

Tømmerup Sogns Lokalhistoriske Forening har i forbindelse med 150-års dagen udarbejdet et flot skrift med hele historien.

I 1877 står der bl.a. at generalforsamlingen vedtog at handle med brændevin, smør, tømmer, jern og malt, og sådan er der mange sjove historier fra dengang.

I 1884 købte foreningen tre svin som der blev lavet spegepølser af, og i 1901 blev der lagt telefon ind i brugsen.

I 1950 vedtages det at købe en vaskemaskine til udlejning, i 1956 giver generalforsamlingen tilladelse til at købe en varebil til at køre varer ud til kunderne, i 1958 anskaffes en dybfryser til salg af lynfrosne varer og tilbage i 1960 oprettes et fuldautomatisk vaskeri.

Tømmerup Brugs har i mange år været en ’blandet landhandel’ hvor man ikke var som de andre, der blev i mange år handlet med foderstoffer fra forretningen, men også klipfisk og spegesild direkte fra tønden, har i mange år været en stor succes, hvor kunderne kom langvejs fra. Spegesild kan man stadig købe, og brugsen har også succes med et stort ostemarked cirka en gang om måneden.

Dagli´Brugsen i Tømmerup, eller i daglig tale bare Tømmerup Brugs, har stadig stor opbakning fra lokalbefolkningen og ud over det store sortiment af varer, arrangeres der bl.a. øl smagning, vinsmagning og romsmagning, lige som brugsen støtter op om de mange arrangementer i Tømmeruphallen.

"Vi gør tingene lidt anderledes end de andre, vi yder en service som man ikke finder ret mange andre steder og vi har sorte tal på bundlinjen, bl.a. kører vi varertur hver eneste dag, faktisk helt til Havnsø og Svebølle, det er et godt aktiv for os," fortæller uddeler Jimmie Rasmussen, som også er med på den moderne markedsføring på Facebook, selv om brugsforeningen nu er 150 år gammel.

I øvrigt er Jimmie Rasmussen, som startede i 2007, bare den 10. uddeler i brugsforeningen gennem de 150 år.

Jubilæum fejres påskelørdag

Tømmerup Brugsforening markerer dagen i morgen d. 4. april ved at servere et glas bobler sidst på eftermiddagen for dem som kommer forbi, og venter så med den helt store fest til påske lørdag d. 20. april, hvor der er kaffe og rundstykker inden Tømmerupløbet skydes i gang, og til middag er der pølsevogn, kaffe og kage i løbet af eftermiddagen og kl. 14.30 starter en auktion.


Facebook Twitter Instagram
 
 
Kalender

 

0